9.2 C
București
sâmbătă, 27 februarie 2021 - 21:00

O expoziție anti-ortodoxă, organizată într-un mall din Capitală, scandalizează Biserica. Bănescu: “Este abject!”

AFI Cotroceni, cel mai mare mall din țară găzduiește o expoziție anti-ortodoxă denumită ”Muzeului Kitsch-ului”.

Aici, sunt expuse mai multe panouri în care simboluri religioase creștine sunt batjocorite.

Biserica Ortodoxă Română a reacționat imediat și a criticat în termeni duri expunerea panourilor anti-ortodoxe.

”Chinuitul text anticlerical afișat pe un panou la așa-numita expoziție a „Muzeului Kitsch-ului” dintr-un mall bucureștean nu păcătuiește, desigur, prin denunțarea kitsch-ului religios (ivit relativ recent în orice spațiu confesional), ceea ce face cu mâhnire și bună intenție orice bun cunoscător al curatei tradiții culturale creștine și al tezaurului artistic inestimabil al Ortodoxiei, ci prin perfida generalizare a unei punctuale derive estetice sau morale la adresa tuturor preoților și, in extenso, la adresa Ortodoxiei însăși. Ceea ce este nu doar nedrept și inept, ci și abject. Ca orice programatică generalizare, adică siluire a logicii și a bunului-simț!

Înfierarea publică a Bisericii, Ortodoxe sau nu, a fost constant hrănită de ideologia sacrilegă a socialismului utopic, fie el marxist-leninist, fie nazist, fie, recent și consistent, neomarxist. Ideologie care a urâțit o prea mare parte de lume, transformând-o într-un sumbru regat al kitsch-ului gândirii și trăirii”, a precizat Vasile Bănescu pentru STIRIPESURSE.RO.

Reacții au venit și din partea societății civile care a cerut conducerii AFI COTROCENI înlăturarea imediată a acelor imagini.