10.6 C
București
miercuri, 12 mai 2021 - 5:20

O elevă a Colegiului Național “Emil Racovita” din Cluj, primul loc la Concursul European de Traduceri

Comisia Europeană a anunțat numele celor 28 de câștigători ai concursului anual de traducere „Juvenes Translatores”. Câștigătoarea din România este Roxana Maria Chiorean, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Emil Racoviță”, din Cluj-Napoca.

La concursul organizat în noiembrie anul trecut au participat peste 3.000 de adolescenți din 736 de școli europene, dintre care 31 de licee din România.

În total, 28 de elevi de liceu, câte unul din fiecare stat membru al Uniunii Europene, vor fi premiați la Bruxelles pe 14 aprilie, ceremonia desfășurându-se în prezența doamnei Kristalina Georgieva, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Tema traducerilor a fost cooperarea pentru dezvoltare, iar elevii au putut alege oricare dintre cele 552 de combinații posibile între cele 24 de limbi oficiale ale UE.

Câștigătoarea din România a tradus din engleză în română, deoarece aceste limbi i se par „tare frumoase și incredibil de bogate în sonorități, expresii, valențe și posibilități de exprimare. “Atât de frumoase încât mă fac să mă întreb câte aș putea descoperi dacă aș mai învăța vreo cinci sau șase”, a spus Maria Chiorean.

Limba română a fost utilizată și de elevul câștigător din Franța, Florian Pesce, care a tradus din română în franceză.

R.D.