8 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 8:25
No menu items!

O eclipsă inelară de Soare, vizibilă din Antarctica și Australia, va avea loc săptămâna viitoare

spot_img

 Solar eclipse

Soarele va arăta ca un inel de foc săptămâna viitoare, marți, 29 aprilie, cu prilejul unei eclipse solare vizibile în anumite regiuni ale globului, conform SPACE.com.

Eclipsa solară de marți va fi una inelară, care apare atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu Pământul, și diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui. Astfel, din Soare se mai vede doar coroana, în forma unui inel strălucitor ce înconjoară Luna întunecată. Acest eveniment astronomic se produce în contextul în care Luna se apropie de cel mai îndepărtat punct al orbitei sale în jurul Pământului, având o mărime aparentă prea mică pentru a acoperi întregul disc solar.

Singurul loc din lume unde va putea fi văzută întreaga eclipsă este o micuță regiune din Antarctica. Fazele parțiale ale eclipsei vor putea fi vizibile și din alte locuri. Majoritatea acestor locuri sunt însă zone de ocean, din afara rutelor maritime. Privilegiații acestei eclipse vor fi australienii, pe întregul continent de la antipozi putând fi văzute faze parțiale ale eclipsei.

Cea mai bună perspectivă asupra eclipsei o vor avea locuitorii statului insular Tasmania. La Hobart, capitala Tasmaniei, eclipsa va începe prin suprapunerea discului selenar peste cel solar la ora 05:51 GMT. Faza maximă a eclipsei va fi vizibilă la ora 07:00 GMT.

Cu cât parcurgem Australia mai spre nord, cu atât Luna va acoperi mai puțin din discul solar. La Sydney, spre exemplu, Luna va acoperi doar 52% din discul solar. La Perth eclipsa va începe la 05:17 GMT și va atinge faza maximă (59% din discul solar va fi acoperit de Lună) la ora 06:42 GMT. Întregul fenomen se va încheia la 07:59 GMT.

 C.A.