11.3 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 23:20

O companie creează cheeseburgeri ecologici fără carne

spot_img

 

Creşterea animalelor pentru carne este un proces foarte dăunător pentru mediul înconjurător. Acest lucru nu este şi nu a fost niciodată secret. Totodată este cunoscut şi faptul că burgerii vegetarieni nu prea se compară cu hamburgerii adevăraţi. O firmă din California vrea să schimbe asta şi să creeze un cheeseburger fără carne până în anul 2016.

Firma Impossible Foods vrea să utilizeze materie vegetală resintetizată pentru a crea burgeri vegetarieni care nu numai că vor fi buni pentru mediul înconjurător, ci vor avea acelaşi gust precum burgerii din carne. Procesul constă în separarea unor proteine, grăsimi, aminoacizi şi vitamine specifice din legume, boabe şi cereale, urmată de rearanjarea acestora în funcţie de aroma şi textura pe care o dau. Rezultatul este un produs care are acelaşi miros şi acelaşi gust precum carnea, dar care de fapt nu conţine carne. Aparent, ar tebui să sfârăie şi să producă aceeaşi aromă atunci când este aşezat pe un grătar încins.

Ideea îi aparţine unui fost biolog de la Stanford, Pat Brown. Împreună cu o echipă formată din 80 de oameni de ştiinţă, ingineri şi bucătari, Pat speră să schimbe cu totul modul în care mâncarea este creată şi consumată. Piaţa lor de desfacere are în vizor mâncătorii de carne înrăiţi, nu vegetarienii deja ‘convertiţi’. “Nu încercăm să producem o alternativă pentru carne, ci încercăm să creăm carnea într-un mod mai bun” a spus Pat.

“Creşterea animalelor este absurd de distructivă şi complet nesustenabilă. Cu toate acestea, cererea pentru carne şi produse lactate este într-o continuă creştere.” – Impossible Foods

Compania lui Pat a câştigat nişte prieteni destul de puternici. Au participat deja la discuţii cu cei de la Google, cu Bill Gates şi cu numeroase alte firme. Deloc surprinzător, atunci când pui cap la cap piaţa de vită din America în valoare de 88 de miliarde de dolari cu nevoia drastică de a adresa preocupările pentru mediu ale agriculturii industriale. Până în prezent, Industrial Foods a obţinut 150 de milioane de dolari de la investitori.

Octavian Cătuşanu