9.4 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 5:52

O cercetătoare din Cluj a câștigat o finanțare de 1,5 mil. € de la UE pentru un proiect

spot_img

Proiectul INTERTRAP, propus de cercetătoarea româncă Alida Iulia Gabor de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, va beneficia de un grant în valoare de 1,5 milioane de euro, din partea Consiliului European de Cercetare, a anunțat Comisia Europeană.

Scopul proiectului este dezvoltarea unei noi tehnici de datare cu acuratețe a perioadelor glaciare și de încălzire globală, de-a lungul unei perioade ce începe acum 2,5 milioane de ani și se termină în prezent.

Obiectivul proiectului este de a furniza detalii asupra schimbărilor climatice trecute, oferind astfel informații cercetătorilor care încearcă să înțeleagă tendințele actuale și viitoare din domeniu. Noua tehnică va testa probe din toată lumea de loess, o categorie de sol ce acoperă aproximativ 10% din suprafața Terrei, și va integra diferite metode optice și spectroscopice.

Consiliul European pentru Cercetare a anunțat vineri lista proiectelor propuse de 291 de cercetători și oameni de știință aflați la început de carieră, ce urmează a fi finanțate prin programul “Starting grants”. Finanțarea acordată are o valoare totală de 429 de milioane euro, fiind de maximum 1,5 milioane per grant. Cercetătorii vor putea astfel să-și formeze propriile echipe și să-și dezvolte ideile inovatoare. Granturile sunt acordate prin pilonul ”Excelență în știință” al Programului european de cercetare și inovare Orizont 2020.

Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, a declarat că programul are ca obiectiv păstrarea în Europa a cercetătorilor talentați și încercarea de a atrage oameni de știință de top din alte părți ale lumii.