O celebră actriță, îndrăgostită de o biserică din România. FOTO

Actrița de origine engleză Jacqueline Bisset este impresionată de ce a putut vedea în România, după o recentă vacanță în țara noastră. Ea a vizitat mai multe sate din județul Alba și s-a îndrăgostit de o biserică din Alba Iulia.

Jacqueline Bisset a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii și descrie cu multă bucurie combinația perfectă între simplitatea din exterior și măreția picturilor din interior ale bisericii din cartierul Micești. Mulți fani au scris numeroase comentarii pozitive la adresa României.

„Tocmai ce m-am întos dintr-o vizită în frumoasa România. A fost extrem de cald, dar zona rurală este una din cele mai frumoase pe care le-am văzut, este superbă, proaspătă și încă plină de flori sălbatice la munte. Am vizitat o minunată piesă arhitecturală, realizată de prietenul meu Dorin Ștefan, renumit pe de-o parte, briliant și simpatic (soțul Andei Ștefan, cel mai trendy designer de interior). Este în Alba Iulia, Transilvania. O biserică ortodoxă, pictată excepțional în interior, dar incredibil de simplă în exterior. O proporție perfectă și o experiență emoționantă”, a scris Jacqueline Bisset pe pagina sa de Facebook.

Biserica ortodoxă din Miceşti pe care a vizitat-o actriţa a fost sfinţită în luna mai a acestui an şi este una dintre cele mai interesante clădiri de acest tip din ţară. Construită cu sprijin financiar privat, iar construcţia ei a început din 2007.

După cum spune preotul Jan Nicolaie, care slujeşte la acest lăcaş de cult, biserica este foarte simplă, dar are o mare bogăţie simbolică: „este corabia lui Noe, o pasăre măiastră”, scrie alba24.ro.

Arhitectural, biserica este considerată o simplă „cutie de rezonanţă” care porneşte dinspre pământ de la un plan rectangular şi se transformă progresiv de-a lungul secţiunii verticale spre un plan în cruce. Acoperişul nu are turle, ci o modulare care subliniază şi accentueză planul în cruce şi ideea de „boltă” din intersecţie. Clădirea are o înălţime de 12 metri şi o lungime de 24 metri.

Pictura bisericii a fost realizată în perioada 2012 – 2014 de către pictorul Ioan Popa (Otopeni) şi colaboratorii acestuia.

Jacqueline BissetJacqueline Bisset a jucat în mai mult de 50 de filme, de la dramă la comedie, pentru care a câștigat aprecierea atât a criticilor, cât și a publicului. Ea trece cu ușurință de la teatru la televiziune, fie în Statele Unite, fie în Europa, jucând în englezã sau în francezã.

Bisset este bine cunoscută pentru interpretările pline de forță din filmele „Under the Volcano”, „Anna Karenina”, „Forbidden” și alături de George C. Scott în drama „ABC, Choices”. Adaptarea lui John Huston după romanul classic al lui Malcom Lowry, „Under the Volcano”, a adus-o alături de Albert Finney. Bisset s-a bucurat de unele dintre cele mai elogioase cronici din cariera ei, pe lângă o nominalizare la Globul de Aur la categoria „Cea mai bună actriță de dramă„”. Filmul a fost bine primit atunci când a avut premiera la Festivalul de la Cannes și a avut succes în întreaga lume.

Bisset s-a născut la Weybridge, Surrey, în Anglia, tatăl ei fiind medic scoțian, iar mama o avocată franceză. A început cu mici roluri în filme precum producția lui Richard Lester, „The Knack” din 1965, „Arrividerchi Baby”, cu Tony Curtis, din 1966 și un rol foarte mic în filmul lui Roman Polansky „Cul-de-Sac” din 1966.

Olimpia Diaconiuc

NICIUN COMENTARIU