29.4 C
București
marți, 3 august 2021 - 0:19

O bufniță polară a fost salvată dintr-un pet shop din Capitală

spot_img

bufnita polara 1

O bufniţă polară a fost salvată dintr-un magazin de animale de companie din Capitală, care o deținea fără acte, fiind dusă la Grădina Zoologică Bucureşti, informează Societatea Ornitologică Română (SOR).

Bufniţa polară (Bubo scandiacus) era expusă publicului, deși este o specie care necesită măsuri speciale de conservare şi pentru care trebuie îndeplinite o serie de condiţii speciale pentru deţinere, conform Convenţiei Internaţionale pentru Comerţul Speciilor de Floră şi Faună Sălbatică pe Cale de Dispariţie (CITES).

“Era vorba despre o femelă de bufniţă polară, care se afla într-o cuşcă metalică. Pasărea era extrem de stresată, nimeni nu se putea apropia de ea, pentru că sărea să lovească şi să muşte. Respira cu greu. În magazin temperatură depăşea 23 de grade, iar o bufniţa polară are nevoie de temperaturi maxime de 13 – 14 grade”, arată SOR.

La scurt timp de la expunerea ei în pet shop, SOR a primit atenţionări de la mai mulţi membri ai societății, iar în urma verificării informaţiei, a anunțat autoritățile competente. Astfel, a fost întocmită o sesizare către Garda de Mediu, instituție abilitată să rezolve astfel de cazuri.

Inspectorii Gărzii de Mediu, ajunși după câteva zile la magazin, au aplicat măsurile legale şi au cerut ca bufniţa polară să fie trimisă la un centru unde să poată fi îngrijită aşa cum se cuvine. În răspunsul oficial către SOR, se precizează că acest lucru s-a întâmplat, iar bufnița a fost adusă la Grădina Zoologică București, anunță SOR.

De asemenea, în magazin au mai fost găsite alte două specii de animele de pe listele CITES, o maimuță capucin și un papagal Ara.

SOR face un apel către toţi proprietarii de pet shop să nu mai accepte spre vânzare şi să nu mai expună animale sălbatice, protejate prin convenţia CITES sau fără acte de provenienţă.

Conform legilor din România, acest fapt constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 1.500 de lei, iar animalul este confiscate.

D.M.