7.8 C
București
luni, 4 martie 2024 - 0:28
No menu items!

O aeronavă a MAI va fi operată de Școala de Aviație pentru pregătirea piloților

spot_img

Avionul va fi folosit pentru misiuni SMURD

Cessna-Citation-V-large

Guvernul a adoptat luni o Ordonanţă de Urgenţă prin care Școala Superioară de Aviație Civilă a fost desemnată operator aerian al aeronavei Cessna Citation V seria 560-0200, aflată în proprietatea Ministerului Afacerilor Interne (MAI). 

Reprezentanții MAI au precizat, într-un comunicat de presă, că operarea aeronavei se face în scopul pregătirii personalului aeronautic din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al MAI pentru desfăşurarea de misiuni SMURD, în scopuri umanitare – salvare de vieţi omeneşti, medico-sanitare, căutare/salvare victime accidente sau persoane aflate în stare de dificultate şi zboruri speciale (fiind incluse şi orice zboruri necesare menținerii aero-navigabilității, zboruri tehnice şi cele necesare instruirii personalului alocat misiunilor efectuate cu această aeronavă).

Desemnarea Şcolii Superioare de Aviație Civilă ca operator al avionului s-a făcut prin derogare de la prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, prin care MAI este desemnat singurul operator aerian pentru serviciile mobile de urgență, reanimare și descarcerare.

Școala Superioară de Aviație Civilă, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, va fi operatorul aeronavei până la finalizarea procesului de pregătire a celor 6 piloți și 12 personal nenavigant tehnic din Inspectoratul General de Aviație.

Totodată, prin ordonanța de urgență adoptată astăzi, Spitalul Clinic de Urgență București, prin UPU – SMURD, a fost desemnat operator medical al aeronavei, pe durata operării acesteia de către Școala Superioară de Aviație Civilă, operatorul medical fiind responsabil cu asigurarea personalului de specialitate pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

În prezent structurile de aviație ale Ministerului Afacerilor Interne nu au posibilitatea să asigure pregătirea personalului aeronautic navigant și nenavigant tehnic necesar operării aeronavei Cessna Citation V seria 560-0200, intrată în proprietatea MAI în baza unui contract de sponsorizare.

În ceea ce privește costurile cu operarea aeronavei, inclusiv cu înmatricularea și introducerea aeronavei în certificatul de operator aerian al Școlii Superioare de Aviație Civilă, acestea se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

Separat de această aeronavă, Inspectoratul General de Aviație al MAI are în operare avionul medical Piper Cheyenne III și 19 elicoptere.

Ministerul Afacerilor Interne
comunicat de presă

 R.D.