10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 9:44

O adolescentă a inventat un dispozitiv genial

spot_img

La doar 17 ani, Cynthia Sin Nga Lam a creat un dispozitiv care ar putea schimba viața a sute de milioane de oameni din întreaga lume. Cu această invenție revoluționară, ea a ajuns între cei 15 finaliști ai competiției Google Science Fair de anul acesta.

Prototipul creat de adolescentă se numește H2PRO și este un dispozitiv portabil util în regiunile lumii care se confruntă cu lipsa apei potabile și care nu beneficiază de energie electrică.

„Aparatul meu H2PRO se bazează pe reacțiile fotocatalitice pentru a purifica și steriliza apa uzată și a genera electricitate folosind hidrogenul produs. Acest proces durabil are nevoie doar de titan și lumină. Mai mult, poluantul organic nu este doar descompus, dar va spori viteza de reacție”, susţine Cynthia pe blogul competiției, potrivit semneletimpului.ro.

Deși în prezent există tehnologii cu funcții similare celei create de adolescentă, dispozitivul său posedă câteva avantaje importante. În primul rând, acesta nu folosește o sursă de electricitate în plus, a declarat Cynthia, citată de Fast CoExist. Totodată, dispozitivul este ușor de întreținut, datorită construcției sale simple, și este accesibil ca preț. În plus, tânăra este de părere că tehnologia poate fi folosită la o scală largă – de exemplu, poate fi creat un dispozitiv ce se montează pe acoperișul casei, care colectează și purifică apa uzată, generând, în același timp, electricitate.

„Cred că oamenii din această lume nu înțeleg cu adevărat cât de gravă e situația din cauza poluării apei și a crizei de energie. Mi-ar plăcea să finalizez proiectul, pentru că ar putea ajuta oamenii din țările aflate în curs de dezvoltare. Ar fi grozav să avem apă curată și electricitate generată în mod sustenabil, fără nevoia unui ajutor din exterior”, punctează Cynthia.

Invenția tinerei ar putea fi o soluție de viitor pentru salvarea vieții celor 783 de milioane de oameni care nu au acces la apă potabilă. Potrivit statisticilor citate de The Water Project, 1 din 9 oameni de pe planetă este privat de apă curată.