O adolescentă a inițiat o petiţie către Disney: Creaţi şi prinţese plinuţe!

printese disney

O temă des întâlnită în conversaţiile despre prinţesele Disney este aceea că sunt nişte reprezentări ale unor tinere cu o ţinută nereală. Au talii foarte subţiri, părul este cu mult volum, iar în ultimul film Disney, „Frozen”, protagonista are ochii mai mari decât pomeţii. Ce mesaj este transmis tinerilor? Că ar trebui să se încadreze, mai degrabă în aceste tipare, decât să fie interesanţi şi de încredere pentru prietenii lor.

O adolescentă din Farmville, SUA, a decis să ia poziţie referitor la aceste probleme ridicate doar online până acum. A deschis o petiţie pe un site de profil (change.org) prin care cere Disney să creeze o prinţesă plinuţă într-un viitor film.

Fata îşi motivează petiţia prin faptul că ea însăşi are câteva kilograme în plus şi îşi împărtăşeşte experienţa ei, dar şi a altor prietene care au probleme de încredere în sine şi ar avea nevoie de un astfel de personaj.

O altă motivare a ei este faptul că studiile au arătat că încrederea în sine a unui copil este strâns corelată cu reprezentarea imaginilor din media, iar o reprezentare a unui personaj feminin plinuţ este greu de găsit. Dacă Disney ar crea un astfel de personaj şi care să fie la fel de luminos, minunat şi memorabil pentru alţii, ar face miracole pentru tinerele plinuţe care sunt bombardate cu imagini care le fac să se simtă urâte pentru că nu se încadrează în standardele subţirele.

Cercetătorii susţin temerile adolescentei deoarece un studiu recent a demonstrat că două treimi din fetele de 13 ani îşi fac griji în ceea ce priveşte silueta lor şi, mai mult de jumătate dintre adolescente îşi modifică comportamentul în ceea ce priveşte mâncarea şi luarea în greutate prin a renunţa la cel puţin una din mesele principale.

 Poate reprezentantii Disney vor lua act de aceste doriţe, atâta timp cât au creat o doctoriţă şi o prinţesă de culoare, dar şi personaje cu orientare homosexuală (într-un serial de familie „Good Luck Charlie”, a cărui acţiune se centrează asupra unei fete, Disney a introdus un cuplu de lesbiene).

G.T.

NICIUN COMENTARIU