2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 6:53
No menu items!

NYT: Donald Trump, informat în februarie despre recompensele plătite de Rusia pentru uciderea militarilor americani

spot_img

Oficialii americani au interceptat date electronice care arată transferuri financiare mari dintr-un cont bancar controlat de agenția rusă de informații militare într-un cont legat de talibani, care se număra printre dovezile care susțineau concluzia lor că Rusia oferea în mod ascuns bani pentru uciderea trupelor americane și ai coaliției în Afganistan, potrivit unor surse din administrație, familiarizate cu informațiile, scriu jurnalistii New York Times.

Deși Statele Unite au acuzat Rusia că a acordat sprijin general talibanilor înainte, analiștii au concluzionat din alte informații că transferurile au fost cel mai probabil parte a unui program de recompense pe care deținuții l-au descris în timpul interogatoriilor. Anchetatorii au identificat, de asemenea, numeroși afgani într-o rețea legată de operațiunea suspectată din Rusia, au spus oficialii – inclusiv, doi dintre ei au adăugat, un bărbat credea că a servit ca intermediar pentru distribuirea unei părți din fonduri și care acum se crede că este in Rusia.

Interceptările au sporit concluziile rezultate din interogatorii, contribuind la reducerea unui dezacord anterior dintre analiști și agențiile de informații privind fiabilitatea deținuților. Dezvăluirile arată că afirmațiile oficialilor de la Casa Albă că informațiile erau prea incerte pentru a-l informa pe președintele Trump sunt neverosimile. De fapt, informațiile i-au fost furnizate în mapa sa zilnică, la sfârșitul lunii februarie, au spus doi oficiali.

În această săptămână, oficialii afgani au descris o secvență de evenimente care se referă la relatarea informațiilor. Ei au spus că mai mulți oameni de afaceri care transferă bani prin sistemul informal „hawala” au fost arestați în Afganistan în ultimele șase luni și sunt suspectați că fac parte dintr-un inel de intermediari care opera între agenția de informații rusească, cunoscută sub numele de GRU, și talibani.Oamenii de afaceri au fost arestați în ceea ce oficialii au descris drept raiduri mărețe în nordul Afganistanului, precum și în Kabul.

O jumătate de milion de dolari a fost confiscată din casa unuia dintre bărbați, a adăugat un oficial provincial. New York Times a raportat anterior că recuperarea unei sume neobișnuit de mari în numerar într-un raid a fost o piesă în puzzle-ul pe care investigatorii l-au asamblat.

Oficialii Consiliului de Securitate Națională și Casa Albă au refuzat să comenteze, la fel și Oficiul directorului informațiilor naționale, John Ratcliffe.

Articolul original poate fi citit aici.