13 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 17:22
No menu items!

Numele lui Sarkozy într-o anchetă privind traficul de cocaină pe ruta America Centrală – Franța

spot_img

Un număr de 34 de persoane au fost arestate în cadrul unei anchete -“Air Cocaine”, privind traficul de stupefiante, în care este implicată o companie de transport aerian

Nicolas Sarkozy rămâne sub investigaţie în dosarul Bettencourt

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy ar fi efectuat trei zboruri cu un avion privat, în perioada decembrie 2012 – februarie 2013, la bordul aeronavei fiind făcut trafic cu droguri, potrivit nouvelobs.com.

Astfel, un judecător de instrucţie vrea să afle detalii despre cele trei zboruri efectuate de fostul președinte francez cu un avion privat în perioada decembrie 2012 – februarie 2013. La bordul acelei aeronave, închiriate de un om de afaceri prieten cu fostul șef de stat, ar fi fost făcut trafic cu droguri între Franța și Republica Dominicană.

Curtea de Apel din Aix-en-Provence a validat, luni, expertizele cerute de un judecător din Marsilia, care vrea să ancheteze cursele aeriene private ale lui Nicolas Sarkozy, plătite de prietenul său Stéphane Courbit.

Justiţia este interesată în special de trei zboruri ale fostului preşedinte francez, efectuate în perioada decembrie 2012 – februarie 2013, fiind vorba de o anchetă privind traficul de stupefiante, în care este implicată o companie de transport aerian, SNTHS.

La începutul lunii iulie, judecătorul de instrucţie din Marsilia, Christine Saunier-Ruellan, a cerut o expertiză privind trei zborurile ale lui Nicolas Sarkozy, după ce autorităţile au confiscat facturi emise de SNTHS pe numele societăţii lui Stéphane Courbit, Lov Group, în cadrul unei anchete privind traficul de stupefiante între Republica Dominicană şi Franţa.

Conform sursei citate, 700 de kilograme de cocaină au fost descoperite la bordul unui avion Falcon 50 care plecase către Franţa. Un număr de 34 de persoane au fost arestate în cadrul acestei anchete, numită “Air Cocaine”. Printre arestaţi se numără piloţii avionului şi Pierre-Marc Dreyfus, proprietarul SNTHS.

În cursul unei audieri din 8 septembrie, avocatul general al Curţii de Apel a cerut validarea expertizelor privind cele trei zboruri ale lui Nicolas Sarkozy, estimând că acestea fac parte din ancheta vizând SNTHS, care închiria avioanele, inclusiv pe cele cu care fostul preşedinte francez a zburat în decembrie 2012 la Doha (în Qatar), în SUA (30 ianuarie 2013) şi la Abu Dhabi (februarie 2013).

În funcţie de rezultatul expertizelor, judecătorul poate clasa dosarul sau să ceară o extindere a anchetei doar în privința zborurilor efectuate cu avionul privat de Nicolas Sarkozy. Parchetul din Marsilia poate în egală măsură să sesizeze Parchetul fiscal din Paris în acest caz.

“Air Cocaine” este numele anchetei în care 34 de persoane au fost deja interpelate de justiţia franceză. În vizorul anchetatorilor, un presupus trafic de stupefiante între Franţa şi Republica Dominicană. Printre cei interpelaţi figurează şi patronul societăţii care închiria avionul la bordul căruia au fost descoperite 700 de kilograme de cocaină. Respectivul patron a recunoscut că l-a avut drept pasager şi pe Nicolas Sarkozy.

Fostul preşedinte francez a zburat de trei ori la bordul acestui aparat – o dată la Doha în Qatar, altădată în SUA şi o a treia şi ultimă dată la Abu Dhabi în Emiratele Arabe Unite. Zborurile au fost efectuate între decembrie 2012 şi februarie 2013, după încheierea mandatului de la Élysée.

Numele lui Sarkozy nu este legat de traficul de stupefiante, fostul preşedinte nu este bănuit că ar fi implicat în afacerea “Air Cocaine”. Judecătorul de instrucţie caută doar pentru moment să decripteze şi să analizeze condiţiile în care Sarkozy a efectuat aceste trei deplasări la bordul respectivului avion.

Biletele în valoare de peste 330 de mii de euro au fost plătite de firma “Lov Group” ce aparţine unui amic al lui fostului șef de stat – Stéphane Courbit. Problema este că cele trei zboruri efectuate de fostul şef de stat au avut loc între diversele zboruri care ar fi alimentat traficul de droguri între Franţa şi Republica Dominicană.

De asemenea, pe lângă numele lui Nicolas Sarkozy găsit repertoriat în telefonul mobil al unuia dintre piloţii arestaţi în urma descoperirii cocainei la bordul avionului, apare şi numele unuia dintre băieţii fostului președinte, Pierre Sarkozy.