7.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 2:59
No menu items!

Numele lui Marius Iacob apare într-un dosar de corupție, în discuția unui avocat condamnat pentru trafic de influență

spot_img

Marius Iacob_SZ

Numele actualului procuror şef adjunct al DNA, fost criminalist, Marius Iacob, este pomenit de membrii unei reţele de trafic influenţă în parchetele din Ilfov, în timpul unei conversaţii monitorizate chiar în faţa DNA. Este vorba despre cazul avocatului Nicolae Nevoe, condamnat, din 2009, la doi ani de închisoare cu suspendare, dar încă membru în Baroul Bucureşti. Cel care l-a apărat la recurs a fost chiar decanul Baroului Bucureşti, Nevoe fiind achitat pe fond de judecătoarea Veronica Cârstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti, judecată pentru luare de mită. Avocaţi i-au fost, la acea dată, alte două nume familiare DNA, Marin Dobre şi Nicolae Lolea, primul implicat în dosarul fostului prim-procuror Mihai Betelie, al doilea fiind fratele Vioricăi Dinu, judecătoarea arestată pentru aranjarea mai multor dosare la Tribunalul Bucureşti.

Reţeaua

Avocatul Nicolae Nevoe a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, în 2009, de instanţa supremă, fiind apărat de actualul decan al Baroului Bucureşti Ilie Iordăchescu. În ciuda condamnării, Baroul Bucureşti a decis să nu-l excludă pe avocatul Nevoe care şi în timpul judecării dosarului a susţinut că procurorul care l-a pus sub acuzare ar fi făcut-o din ranchiună că i-a desfiinţat mai multe anchete. Nicolae Nevoe era recunoscut pentru legăturile sale extrem de apropiate cu un grup de  criminalişti ai Parchetului Tribunalului Bucureşti care gravita în jurul procurorului Marius Iacob, acum unul dintre adjuncţii DNA, în trecut cel mai televizat criminalist al deceniului. Ca şi acum, Parchetul Tribunalului Bucureşti reprezenta o pepinieră pentru procurorii care voiau să-şi dezvolte cariera, de acolo putând să promoveze uşor prin delegare la alte unităţi sau detaşare în afara parchetelor.

Ancheta

Pe 27 februarie 2008 foștii procurori DNA  Alexandru Şerban şi şeful acestuia, Viorel Cerbu au declanşat momentul operativ în dosarul avocatului Nicolae Nevoe. Era vorba despre o reţea de influenţă despre care anchetatorii DNA aveau informaţii că duce direct la prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Cornetu, Tomiţă Neagu, condamnat, acum o lună, pentru la 5 ani de închisoare pentru că ar fi luat mită terenuri, excursii în Las Vegas şi un televizor ca să închidă dosare.

Cazul Nevoe a pornit de la denunţul unui şofer profesionist din Dârvari-Ciorogârla, care a dus DNA o înregistrare a discuţiei sale cu poliţistul Mihai Zaharia, de la poliţia Bragadiru. Bărbatul fusese chemat a patra oară să dea declaraţii într-un dosar în care era acuzat de uciderea din culpă a unei tinere din Clinceni, accidentul fiind produs pe 27 august 2007. Fata în vârstă de 21 de ani traversa strada principala din localitate ca să ajungă la un chioşc situat vizavi de locuinţa sa.

Şoferul ajunsese la poliţist la recomandarea unui subofiţer de la Penitenciarul Rahova, poreclit Şobolanul, omul pentru care acesta obişnuia sa aducă în ţară maşini din Germania. Cu recomandare a 500 de lei, denunţătorul (şoferul) ar fi urmat să primească o simplă amendă administrativă pentru uciderea tinerei, dar pentru asta avea nevoie de un avocat cu intrare la şeful de parchet. Nicolae Nevoe era deschis de poliţist ca fiind „omul procurorului”. Avocatul Nevoe s-a întâlnit cu denunţătorul chiar în biroul poliţistului şi i-a cerut să semneze o delegaţie pe 2.000 de euro, bărbatul, speriat, a cerut explicaţii, moment în care avocatul a ieşit din birou, dar nu şi din sediul Poliţiei Bragadiru.

Nevoe Nicolae: NU există la mine, dacă vă cheamă la tribunal, nu că vă dau banii înapoi, ci vă dau şi de la mine! Deci nu vă e… De eu nu vă iau niciun ban doar ca să vă plimb! Ăsta e onorariul de succes şi rezolvăm problema… Dacă era să vă iau pentru instanţă vă luam trei sute de euro, cinci sute de euro, luam pe un dosar şi vă reprezentam acolo. Ştiam dinainte pedeapsa, înţelegeţi?

(….)

Denunţător: Ca să… Hai ca să ştiu şi eu ce rezoluţie mi se dă! Ăă, eu ce să zic că am prins o frică! Când m-am pomenit că mi-a spus domn Zaharia face: «ƒNea Voicule nu ştiu ce »… să nu se întoarcă… să nu pierd şi ăştia 2.000 de euro! Să nu mă trezesc că mă cheamă la tribunal!.. Asta vreau să…

Nicolae Nevoe: NU există varianta asta! (…) Deci ce vreţi să faca cuma, să… că am intrări, că am ieşiri? … (…) Şi eu v-am zis că da. Că sigur! Deci nu pot să vă spun eu dumneavoastră că am intrări, că am ieşiri! Astea-s…destule. Astea nu se spun nici la nevastă în pat! Aţi înţeles? E clar? Eu v-am zis că vă rezolv. Nicio problemă, dacă vreţi să vă duceţi la altul să vă rezolve!

Inregistrare ambientală

Nevoe a părăsit biroul, iar conversaţia se poartă doar între Mihai Zaharia şi denunţător care îi spune că avocatul „se ducea la Tomiţă”.

„Inculpatul Nevoe Nicolae este o persoană care are multă trecere în rândul poliţiştilor de la Poliţia Bragadiru şi este în fapt un avocat care este chemat de cele mai multe ori de către majoritatea poliţiştilor pentru a intra în dosarele instrumentate la această unitate”, este declaraţia dată de poliţistul Mihai Zaharia la DNA (vol II DUP p 33-41).

În momentul în care am discutat despre problema lui V. I., Nevoe Nicolae mi-a mai spus că îmi va da şi mie o parte, fără a preciza exact cât din cei 2.000 de euro, despre aceşti bani el afirmând doar că este treaba lui ce face cu ei, lucru care a fost un motiv în plus să cred că va da o parte din bani şi prim-procurorului. (…) Precizez că în cadrul acestei discuţii avocatul Nicolae Nevoe nu mi-a spus în concret cum îl ajutăpe V.I.,d ar eu am presupus că acel ajutor ar fi putut consta în exercitarea influenţei pe care o avea asupra prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, întrucât era de notorietate că acest magistrat şi Nevoe Nicolae se aflau în relaţii de prietenie. (…) După ce m-am despărţit de V.I. Am continuat discuţia cu Nevoe Nicolae, care, deşi plecase mai înainte din biroul meu, nu părăsise sediul Poliţiei. Nevoe Nicolae mi-a spus că rămâne valabilă înţelegerea dintre mine şi el, în sensul că-mi va da şi mie o parte din bani, în cazul în care V.I. Îi va da cei 2.000 de euro şi, de asemenea, a mai adaugat că dacă nu primeşte, nu acordă

Dosar urmărire penală
declarația polițistului Mihai Zaharia

Mihai Zaharia: Să-mi bag p..la în mă-sa dacă nu, cred că am tensiunea 500

Nicolae Nevoe: Satu în p..la mea! Am stat cuniste emoţiii, să-mi bag p..la în tine!

Mihai Zaharia: A? Nu, n-am emoţii.

Nicolae Nevoe: Ne-ai dat emoţii, de-am tremurat ca dracii! (…)

Mihai Zaharia: Pentru că e una să vină să te ia, aşa, ca din oală şi să… (…)

Nicolae Nevoe: Eu, ştiu ce-am crezut? Să mor eu dacă   te mint de n-am zis: P…la mea, ăla l-a făcut…” Am zis că mi-ai zis atunci, că te întâlneşti cu ăla, ce mi-ai spus de dimineaţă” (…)

Nicolae Nevoe: Ţi-a zi…Şi eu, ştii ce m-am gândit? Zic: „Ăştia-n p..la mea m-ascultă. „Zic_ mă duc acolo, mă opreşte martor” Să mor dacă nu m-am gândit: „Dacă eu intru acuma acolo, ăla spune: Eu m-am gândit la aia, ai înţeles?” (…)

Nicolae Nevoe: Îl sun pe Marian Rupea, p-un prieten, să-l luăm avocat, mi-am dat seama. Zic: „E speţa aia da să-mi bag p..la-n mă-sa!!”

Nicolae Nevoe: Zic, zic:” Mariane vii acolo, că eu n-am cum să intru” i-am spus. Că am telefonul ăla pe care nu-l ştie nimeni, înţelegi? (…) Dacă e aia, intri şi nu dai nicio declaraţie, nimic” (…)

Nicolae Nevoe: Ce p..la mea mai vrea şi ăsta, Mircea?

Mihai Zaharia: Ă?

Nicolae Nevoe: Tot de tine întreabă şi Mircea. (…)

Mihai Zaharia: Ce zice?

Nicolae Nevoe: A-nchis! Da şi ăsta e tembel? [vorbeşte la telefon] Da generale! Uite vin spre Bragadiru să bem o bere… că n-am băut nimic azi (…) Da, vin spre miliţie să beau o bere. Dai o… dai la miliţie o bere? (…) la miliţie acolo + se serveşte bere? Nu mă! … da măă, i-am spus! Bine, hai să trăieşti!” Ce-al dracu eşti!

MZ: Ă?

NN: E băiat deştept.

MZ: Ce zicea?

NN: „Ai pus morcovi la…?” Mi-a adus nişte fazani ieri pentru IACOB.

MZ: Aha.

NN: Înţelegi? Şi „Ai pus morcovi să nu moară ăia de foame, să…?” E băiat deştept. Am zis eu primul ca să nu mai….

MZ: Mda….

Interceptare

Nevoe se considera prietenul procurorului Viorel Cerbu

Nicolae Nevoe: „Ei doi au scăpat şi Pârjolea s-a dus. Şi a tras tare la Pârjolea de ei! Tare! A tras de ei, a spus tot, cum s-a întâmplat, ce nu… să ducă şi ăştia, ştii?

Nicolae Nevoe: P…la, n-a ieşit nimica! Au fost băieţi deştepţi. Bine, pe mine mă știau ăştia aicea, înţelegi? Mă ştie Cerbu, mă ştie… care e şef pe poliţişti, înţelegi?

Nicolae Nevoe: N-ai înşeles! Ăsta e procurorul şef care cercetează poliţişti. Îhî. E prietenul meu dă-l în p…la mea!”

  • Marius Iacob declara pe 26 martie 2011 că în fiecare zi se gândeşte la Elodia. Este cazul de referinţă din cariera sa, dar cu toate acestea nu este autorul rechizitoriului lui Cristian Cioacă. Marius Iacob şi-a început cariera ca procuror la  Parchetul Judecătoriei Sector 6, pentru ca mai apoi să promoveze ca şi criminalist la Parchetul Tribunalului Bucureşti. Devenit şef al Serviciului Criminalistic, Marius Iacob s-a remarcat pentru capacităţile sale de a mobiliza poliţia şi structurile în rezolvarea dosarelor. În 2005 a fost remarcat de fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, care l-a numit şef al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Cariera lui a fost scurtă însă scurtă pe această poziţie, întrucât s-a reîntors în parchete ca şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General. S-a remarcat ca sfetnit al Laurei Codruţa Kovesi, chiar şi atunci când aceasta nu l-a delegat pe el, ci pe Daniel Morar, să-i urmeze în funcţie. Din criminalist, Marius Iacob a devenit în toamna lui 2013 adjunct al procurorului şef al DNA, căpătându-şi în luna noiembrie şi gradul profesional de procuror de parchet general fără concurs.
  • Viorel Cerbu s-a specializat lucrând, la structura centrală a DNA, timp de mai bine de 10 ani, pe dosarele de corupţie ale poliţiştilor şi magistraţilor din România. Este autorul unor anchete de rezonanţă, de la poliţiştii şi vameşii ridicaţi cu elicoptere de la frontierele României, la dosarul judecătoarelor spăgare de la Tribunalul şi Curtea de Apel Bucureşti, până la cel al soţilor Bârsan. Viorel Cerbu a părăsit structura anticorupţie după ce a fost propus de ministrul Justiţiei să devină şeful secţiei I Penale a DNA, propunere retrasă ulterior la presiunile şefului DNA Laura Codruţa Kovesi. Inclusiv preşedintele Traian Băsescu a susţinut într-o declaraţie televizată de la Cotroceni, din timpul războiului politic pe numirile de la DNA, că el însuşi are o rezervă personală în privinţa procurorului Cerbu care îi mai fusese nominalizat pentru numirea definitivă ca şef de secţie şi de către Daniel Morar. De la 1 decembrie 2013, Viorel Cerbu a fost delegat şef al Serviciului Antidrog din cadrul DIICOT.
  • Alexandru Şerban a părăsit DNA la scurt timp după această anchetă. S-a transferat la ANP, pentru ca mai apoi să se retragă în avocatură. Este asociat într-una dintre cele mai puternice case de avocatură din zona de penal-comercial. Din septembrie 2011 a fost pus sub acuzare pentru instigare la fals, în dosarul fostului preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor Vasile Avram, ca urmare a mitei pe care omul de afaceri Ioan Sorin Ţerbea. Alexandru Şerban a fost de faţă atunci când Adrian Penciu (avocat din Giurgiu, apropiat al lui Avram) i-a strecurat lui Vasile Avram să semneze, din arest, un document antedatat care l-ar fi ajutat în dosarul de corupţie.

Mihaela Chiper