28.5 C
București
vineri, 19 august 2022 - 22:56
No menu items!

Numărul de cazuri de COVID s-a dublat în ultima săptămână în România. Când s-ar putea înregistra, din nou, 10.000 de cazuri pe zi

spot_img

Numărul de noi cazuri de COVID-19 aproape că s-a dublat în ultima săptămână. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţat, luni, că au fost înregistrate peste 7.700 de cazuri de infecţie cu virusul SARS-CoV-2, iar un val sau „mini-val” al pandemiei este aşteptat spre finalul verii.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Sănătăţii, 7.726 de cazuri noi de COVID-19 au fost diagnosticate în ultima săptămână, 922 de persoane fiind internate la nivel naţional, dintre care 52 de persoane sunt internate la ATI, 25 dintre acestea fiind nevaccinate.

Dintre persoanele infectate în ultima săptămână, 1.307 sunt cazuri de reinfectare.

„Numărul de decese, din fericire, rămâne mic, 16 decese pe parcursul unei săptămâni”, a precizat ministrul. 

În ultima săptămână s-au efectuat peste 70.000 de teste pentru depistarea infecţiei COVID-19, dintre care 18.076 teste RT-TCR şi 56.678 teste rapide. 

Potrivit ministrului, la finalul lunii mai se înregistrau în jur de 2.000 de cazuri săptămânal, „după care a început creşterea”, ajungându-se la o creştere de circa 80% în săptămâna 27 iunie-3 iulie faţă de cea anterioară.

Rafila a arătat că a crescut şi rata de pozitivitate, ajungând la 7,6% din totalul de cazuri, în condiţiile în care în săptămâna anterioară aproximativ 5% dintre cazurile testate au fost pozitive.

„Numărul de unităţi administrativ -teritoriale care înregistrează cel puţin un caz este în creştere”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Ministrul a menţionat că aproximativ o treime, respectiv aproximativ 2.500 dintre cazurile noi înregistrate săptămâna trecută, au fost în Bucureşti, el arătând că Bucureştiul „rămâne epicentrul” în ceea ce priveşte infectările. Şi în  judeţele Cluj şi Braşov s-au înregistrat câteva sute de cazuri.

Subvarianta Omicron BA 5 produce infecţii atât la persoanele vaccinate cât şi la cele trecute prin boală. În acest context, autorităţile au două scenarii: unul în care un vârf au acestui„ mini-val sau val” va fi între 7 şi 10 august. Al doilea scenariu, mai puţin optimist, este acela în care 70.000 de cazuri se vor înregistra săptămânal la finalul lunii august-începutul lunii septembrie, a spus Rafila. 

„Prezumţia este că vârful acestui val în Europa va fi undeva la sfârşitul lunii iulie, noi avem un decalaj faţă de restul Uniunii Europene, din cauza asta. (…) Sunt date pur informative, nu reprezintă niciun fel de angajament pentru că nimeni nu poate să ştie exact ce se întâmplă”, a afirmat ministrul.

Alexandru Rafila a recomandat purtarea măştii în spaţii închise şi în mijloacele de transport în comun.

                                                                                                                  Adina Silav