21.4 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 13:14
No menu items!

Numărul căsătoriilor între copii crește alarmant. Care sunt cauzele

spot_img

Numărul căsătoriilor între copii a crescut alarmant, în ultimii ani, din cauza dezastrelor naturale și umanitare. Mariajele infantile sunt privite ca soluție de supraviețuire a familiilor confruntate cu grave dificultăți materiale, atrage atenția un grup de activiști, cerând guvernelor să-și accelereze eforturile de a pune capăt acestei practici, transmite joi Reuters.

În fiecare an, în lume mai mult de 15 milioane de fete sunt căsătorite de familiile lor înainte de a împlini vârsta de 18 ani, afirmă promotorii campaniei ‘Girls Not Brides’.

Numărul acestor căsătorii a crescut accelerat, în taberele de refugiați sirieni din Iordania, de pildă, dublându-se în interval de trei ani. De asemenea, în Bangladesh, unele familii își căsătoresc fiicele pentru că anticipează producerea unor dezastre naturale, frecvente în această țară.

Situațiile de urgență sunt adesea ultima picătură care umple paharul pentru multe familii care trăiesc deja la limită… Să-și mărite fiicele poate părea unica opțiune

Lakshmi Sundaram
director executiv al campaniei „Girls Not Brides”

Căsătoriile le lipsesc pe fete de educație și oportunități, iar nașterile la aceste vârste le pun în pericol de complicații grave sau chiar de moarte. De asemenea, aceste fete sunt mai expuse violenței domestice și sexuale.

Printre cei care s-au alăturat campaniei se află și arhiepiscopul Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. ‘Chiar sub ochii noștri, aceste fete își pierd copilăria, șansa la educație, de a deveni orice își doresc, și este responsabilitatea noastră, a tuturor, de a ne asigura că aceste lucruri încetează’, a subliniat Desmond Tutu.

Printre țintele conținute în noile Obiective de Dezvoltare Durabilă, adoptate la sfârșitul săptămânii trecute la summitul ONU, se află și cel de a se pune capăt căsătoriei copiilor, dar, după cum subliniază Lakshmi Sundaram, convenirea acestui obiectiv nu garantează și atingerea lui. „Guvernele trebuie să aplice politici care să pună capăt căsătoriei copiilor, și să creeze alternative pentru fete și familiile lor”, pledează activista.

Dacă guvernele și organizațiile societății civile nu acționează acum, numărul femeilor căsătorite din timpul copilăriei va crește de la 700 milioane astăzi la 1,2 miliarde până în 2050

Lakshmi Sundaram

Olimpia Diaconiuc