11.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 9:32
No menu items!

Numărul românilor care lucrează în regim temporar a ajuns la 52.000

spot_img

alternatives-job-boards

Numărul românilor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii doi ani, la 52.000 de persoane, modalitate de angajare folosită mai ales de companiile din producţie şi de servicii, arată un studiu al Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT).

„Studiul confirmă că tot mai mulţi angajaţi consideră munca temporară ca o soluţie economică şi de carieră viabilă, răspunzând nevoii ocupaţionale atât a angajatorilor, cât şi a forţei de muncă, indiferent de nivelul de calificare şi studii a acesteia”, a declarat președintele ARAMT, Sorina Donisa.

Angajații cu studii medii care lucrează în regim temporar reprezintă un procent de 46%, angajații cu studii superioare 23%, iar angajații care nu au studii medii (muncitori calificați și necalificați) 12%.

Potrivit studiului, realizat în rândul membrilor ARAMT prin intermediul Ipsos Marketing, munca în regim temporar este mai răspândită în producţie (47%) şi servicii (32%).

 Domeniile precum agricultura şi administraţia publică ocupă 4% din piaţa de muncă temporară, construcţiile 3%, iar alte domenii 9%.

Aproximativ 45% din angajările temporare au o durată de peste 3 luni, 37% durează între 1 şi 3 luni şi 18% sunt pe termen scurt (mai puţin de o lună), ponderi care s-au menținut relativ constante din 2010 până în prezent.

De asemenea, 5% dintre angajaţii temporari provin din rândul şomerilor, 13% sunt persoane care au avut anterior contracte de muncă determinate, 18% au fost persoane inactive, 21% sunt studenţi, iar 33% au mai fost angajaţi temporar.

D.M.