10.2 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 10:36
No menu items!

Număr-record de imigranți ilegali în Europa

spot_img

Comisarul european pentru imigrație, Dimitris Avramopoulos, a declarat că Europa se confruntă cu cea mai gravă criză a refugiaților după al Doilea Război Mondial

imigranti-mediterana

Numărul imigranților ilegali sosiți pe continentul european de la începutul acestui an a ajuns la 237.000, a confirmat vineri Organizația Internațională pentru Migrație (OIM). În același timp, comisarul european pentru imigrație, Dimitris Avramopoulos, a declarat că Europa se confruntă cu cea mai gravă criză a refugiaților după al Doilea Război Mondial, transmit agențiile de presă.

Pe tot parcursul anului trecut, numărul imigranților clandestini ajunși în Europa a fost de aproximativ 219.000. Aceștia provin din zone de conflict, precum Siria sau Afganistan, dar majoritatea vin din țări africane, motivați de dorința de a găsi un trai mai bun în Europa.

Cei veniți din Africa subsahariană trec prin Libia, unde războiul civil și lipsa unei autorități statale a lăsat frontierele nesupravegheate. Mai departe, ei traversează Marea Mediterană în special în direcția Italiei, Maltei și a Greciei, cu ambarcațiuni puse la dispoziție de traficanți și aflate adesea într-o stare precară – cauza a numeroase naufragii. Peste 2.000 de imigranți și-au pierdut viața anul acesta în urma unor astfel de evenimente. O altă rută, folosită mai ales de sirieni și afgani, este traversarea Turciei și apoi a unui porțiuni din Marea Egee către insulele grecești.

Potrivit ultimelor date oficiale, în Grecia au sosit anul acesta 135.000 de imigranți clandestini, iar în Italia aproape 94.000. În ansamblu, cei mai mulți imigranți ilegali vin din Eritreea (circa 25.000 anul acesta), Nigeria (12.000), Somalia, Siria, Gambia și Bangladesh.

Europa „gestionează cu greu importantul aflux de persoane care caută un refugiu în interiorul frontierelor noastre”, a declarat vineri la o conferință de presă, la Bruxelles, comisarul european pentru imigrație, Dimitris Avramopoulos. Dar Europa este construită în special pe principiul „solidarității cu cei aflați în nevoie”.

(…)Sunt ființe umane, oameni disperați. Au nevoie de sprijinul nostru. Ceea ce trebuie să facem (…)este să ne organizăm sistemul pentru rezolva această problemă într-un mod decent, civilizat și european.

Dimitris Avramopoulos
comisar european pentru imigratie

Comisarul european a amintit de situația urgentă din țările unde au ajuns foarte mulți imigranți clandestini, precum Italia, Grecia sau Ungaria.

O parte dintre acești solicitanți de azil urmează să fie redistribuiți către celelalte state europene printr-un mecanism de cote voluntare, după ce cotele obligatorii propuse de executivul comunitar nu au fost agreate de statele membre.

Avramopoulos a admis și că rutele prin Balcani sunt tot mai frecvent folosite în ultima vreme de imigranții ilegali veniți din Siria și Afganistan.

R.D.