29.4 C
București
marți, 3 august 2021 - 0:03

Numărul lucrătorilor români și bulgari din Marea Britanie a atins un nivel record

spot_img

MigrationWatch a estimat că 50.000 de români și bulgari vor sosi anual pe teritoriul britanic în următorii cinci ani

 Marea_Britanie

Numărul lucrătorilor români și bulgari din Marea Britanie a atins un nou nivel record, după ce la începutul anului au fost ridicate toate restricțiile pe piața muncii britanice pentru cetățenii din România și Bulgaria, relatează miercuri The Telegraph.

Conform datelor publicate de Biroul național de statistică din Marea Britanie, în această țară lucrau 153.000 de români și bulgari, în al doilea trimestru al acestui an, cu 13.000 mai mulți (sau 9%) față de perioada similară a anului trecut.

Comparativ cu aceeași perioadă din 2012, în al doilea trimestru din 2014 erau cu 47% mai mulți români și bulgari care lucrau în Marea Britanie, iar dacă se ia ca referință perioada similară din 2011, creșterea este de 59%.

MigrationWatch, care susține impunerea unor controale mai severe asupra imigranților din Marea Britanie, a estimat că 50.000 de români și bulgari vor sosi anual pe teritoriul britanic în următorii cinci ani.

Conform The Telegraph, nu este clar dacă datele statistice publicate miercuri de Biroul național de statistică britanic au fost influențate de evoluțiile normale implicate de sezonul agricol, când imigranți cu slabă calificare pot veni pentru a lucra la fermele din Marea Britanie.

Un raport publicat în februarie de Observatorul pentru migrație de la Universitatea Oxford menționa că șase din 10 imigranți români și bulgari ce trăiau anul trecut în Marea Britanie au susținut că sunt liber-profesioniști (față de o proporție de 14% în rândul cetățenilor britanici), ceea ce le permitea să aibă acces la sistemul de ajutoare sociale britanic.

C.A.