8 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 8:15
No menu items!

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut, în perioada iulie-septembrie, cu 2.900

spot_img

someri

Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 33.000 în trimestrul al treilea al acestui an, în creştere cu 2.900 faţă de trimestrul anterior, arată Institutul Național de Statistică (INS). În comparaţie cu trimestrul similar al anului trecut, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 6.500.

”În trimestrul III 2013, rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,78%, în creştere cu  0,08 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2012, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,15 puncte procentuale”, se arată ăntr-un comunicat de presă al INS.

În trimestrul III 2013, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în  alte activităţi de servicii (2,80%), respectiv în administraţie publică (2,13%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile din industria extractivă (0,05%), respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,09%).

Şi în privinţa locurilor de muncă vacante, în cele două activităţi economice, angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată şi anume 30 de locuri vacante în industria extractivă, respectiv 60 de locuri vacante în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Ca şi în trimestrul precedent, în industria prelucrătoare s-a concentrat mai puţin de o treime (10.500 de locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante, iar rata a luat valoarea de 1,02%. Sectorul bugetar a însumat puţin peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante.

Astfel, 5.200 de locuri vacante se regăsesc în administraţie publică, 3.400 de locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.600 de locuri vacante în învăţământ.

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri, atât în ceea ce priveşte rata cât şi numărul locurilor de muncă vacante s-au regăsit în învăţământ (+0,59 puncte procentuale, respectiv +2.100 de locuri vacante), urmate de administraţia publică (+0,52 puncte procentuale, respectiv +1.300 de locuri vacante), iar la polul opus, cu cea mai relevantă scădere s-au regăsit activităţile de spectacole, culturale şi recreative (-2,24 puncte procentuale, respectiv -1.100 de locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai accentuate creşteri în alte activităţi de servicii (+2,43 puncte procentuale), respectiv în cele de administraţie publică (+0,90 puncte procentuale).

La polul opus, cele mai importante diminuări s-au regăsit activităţile de sănătate şi asistenţă socială (-0,29 puncte procentuale), urmate de cele din hoteluri şi restaurante, respectiv tranzacţii imobiliare (-0,11 puncte procentuale fiecare).

În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, cele mai accentuate creşteri au înregistrat activităţile din industria prelucrătoare (+2.600 de locuri vacante), urmate de cele din administraţia publică (+2.200 de locuri vacante), iar sănătatea şi asistenţa socială (-800 de locuri vacante) a cunoscut cea mai semnificativă diminuare a indicatorului analizat.

În trimestrul III 2013, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori, atât prin intermediul ratei, cât şi a locurilor de muncă vacante, a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (1,10%, respectiv 10.100 de locuri vacante), cele de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (0,99%, respectiv 5.300 de locuri vacante), respectiv pentru cele de muncitori necalificaţi – grupa majoră 9 (0,89%, respectiv 5.000 de locuri vacante).

La polul opus, cu cele mai scăzute valori ale indicatorilor analizaţi, s-au situat ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,44%, respectiv 90 de locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri, atât în ceea ce priveşte rata, cât şi a locurilor de muncă vacante, s-au regăsit în ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (+0,25 puncte procentuale, respectiv +2.200 de locuri vacante), urmate de ocupaţiile de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente) – grupa majoră 8 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +800 de locuri vacante) şi funcţionari administrativi – grupa majoră 4 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +400 de locuri vacante).

Singurele scăderi au fost cele pentru ocupaţiile de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (-0,28 puncte procentuale, respectiv -1.100 de locuri vacante), respectiv muncitori necalificaţi (-0,06 puncte procentuale, respectiv -300 de locuri vacante) – grupa majoră 9.

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cea mai importantă creştere, atât în ceea ce priveşte rata, cât şi locurile de muncă vacante, s-a regăsit în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (+0,26 puncte procentuale, respectiv +2.600 de locuri vacante), iar singura diminuare a celor doi indicatori s-a aflat în rândul ocupaţiilor de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (-0,03 puncte procentuale, respectiv -100 de locuri vacante).

C.C.