Numărul infectărilor cu HIV în rândul copiilor s-a redus cu 52% în ultimii 12 ani

Noile infectări cu HIV în rândul copiilor au scăzut cu 52% din 2001 până în prezent, iar per total, numărul persoanelor infectate cu HIV s-a redus cu 33% în aceeași perioadă, potrivit raportului anual al Programului Națiunilor Unite privind HIV(ONUSIDA), publicat luni, la Geneva.

La nivel global, anul trecut, 2,3 milioane de persoane au fost contaminate, dintre care 260.000 sunt copii, relatează AFP.

“Numărul de noi infectări cu HIV continuă să scadă, cu reduceri, pronunțate în mod special, ale numărului de contaminări în rândul copiilor”, a precizat directorul executiv al ONU/SIDA, Michel Sidibe.

Raportul vorbește despre eforturile importante vizând tratamentele antiretrovirale ale femeilor însărcinate pentru a împiedica transmiterea virusului către copii la naștere. Astfel, pentru următorii 2 ani este prevăzută o diminuare cu 90% a noilor infectări în rândul copiilor, un obiectiv ce poate fi realizat.

Între anii 2009 și 2012, medicamentele au prevenit contaminarea cu HIV a aproximativ 670.000 de copii. Potrivit raportului, la sfârșitul anului 2012, circa 9,7 milioane de persoane, în țările cu venituri scăzute sau medii, au avut acces la antiretrovirale, o creștere cu 20% în raport cu anul precedent.

Estimările ONU/SIDA arată că, în anul 2012, 35,3 milioane de persoane din lume trăiau cu HIV, 2,3 milioane au fost contaminate și 1,6 milioane au decedat din cauza unor afecțiuni legate de HIV.

Daniela Marinescu

NICIUN COMENTARIU