6.1 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 3:03

Nu mai sunt locuri în spitale. Pacienți cu Covid-19, consultați în ambulanță!

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, marți, că unii dintre pacienții cu Covid-19 nu mai pot fi primiți în spital, din cauză că nu mai sunt locuri, și sunt consultați în ambulanță.

Voiculescu precizat că acest lucru se întâmplă deja de 10 zile.

Ministrul Sănătății a îndemnat din nou la respectarea măsurilor de protecție, subliniind că secțiile de Terapie Intensivă “sunt pline peste tot în țară”.

Vlad Voiculescu a prezentat principalele modificări aduse de Ordinul 434, publicat în Monitorul Oficial, act normativ care reglementează activitatea în spitale în această perioadă.

 Transferul pacienţilor cu forme severe de COVID-19 la spitale aflate la distanţă de domiciliu se va face în spitale de nivel 1 şi 2, care să le asigure creşterea şansei de viaţă şi care să fie situate cât mai aproape de domiciliu.

Pacienţii care au şi alte afecţiuni cronice sau acute şi care ajung în urgenţă la spital, dar pentru care se constată că sunt infectaţi cu SARS-CoV-2, nu vor mai fi transferaţi în spitale suport COVID-19, ci vor fi trataţi în spitale unde se definesc “zone şi personal dedicat”.

Ordinul dă, de asemenea, posibilitatea unor medici de specialităţi medicale conexe să îi “susţină” pe colegii din boli infecţioase şi pneumologie, “fără să aibă deasupra capului sabia unor eventuale consecinţe legale necuvenite, asta nu înseamnă că nu punem pe planul unu siguranţa pacienţilor, ba din contră”, a explicat ministrul.

Ordinul include unele spitale care, în ultimul an, au primit doar pacienţi non-COVID în lista celor care pot primi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

“Creştem, aşadar, cu aproximativ 200 numărul de paturi ATI şi paturile de terapie acută cu aproximativ 350”, a mai anunţat ministrul.