20.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024 - 23:07
No menu items!

„Nu legii rusești!”. Proteste și bătaie în parlamentul din Georgia pentru o lege împotriva „agenților străini”

spot_img

Mii de persoane au manifestat luni în capitala georgiană Tbilisi, cerând retragerea unui controversat proiect de lege privind „influența străină” despre care spun că este inspirat de legile autoritare pe care Rusia vecină le folosește pentru a zdrobi disidența.

Peste 5.000 de demonstranți s-au adunat în fața clădirii parlamentului georgian, cerând guvernului să retragă legislația care obligă organizațiile finanțate din străinătate să se înregistreze ca agenți care „servesc interese străine”, în caz contrar riscând amenzi.

„Nu legii rusești!”, au scandat mii de protestatari în fața Parlamentului din Tblisi, mulți dintre ei fluturând steaguri ale UE și ale Georgiei.

O încercare anterioară a guvernului de a introduce un proiect de lege privind „agenții străini” a fost abandonată anul trecut, în urma unor proteste similare.

Cu toate acestea, guvernanții au reluat inițiativa luna aceasta, redenuminând-o proiect de lege privind „transparența influenței străine”.

Proiectul de lege ar impune organizațiilor non-guvernamentale și mijloacelor de informare în masă care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „organizație care servește interesele unei puteri străine”, potrivit BBC

Guvernul georgian a respins orice comparație cu legislația rusă. Prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a declarat că legea propusă este necesară pentru a asigura transparența financiară a beneficiarilor de subvenții.

Dar partidele de opoziție și jurnaliștii independenți au declarat că proiectul de lege reprezintă o încercare de a zdrobi vocile critice din Georgia și de a sabota șansele țării de a adera la UE. Aceștia au spus că reflectă o legislație similară celei introduse în Rusia de președintele Vladimir Putin. 

„Georgia nu se va preda resovietizării!”, a scris președintele pro-occidental Salome Zurabișvili pe X, fostul Twitter.

„Sunt de acord că nicio lege rusă nu ar trebui să fie adoptată în Georgia”, a declarat luni, în timpul unei dezbateri parlamentare, liderul parlamentar al partidului Georgian Dream, Mamuka Mdinaradze. La scurt timp după aceea, el a fost lovit cu pumnul în față de deputatul opoziției Aleko Eliseșvili în timp ce vorbea la pupitrul de la pupitru, declanșând o încăierare în parlament.

Inițiativa legislativă a fost reintrodusă pe ordinea de zi de Partidul Visul Georgian, controlat de miliardarul Bidzina Ivanișvili, fost prim-ministru, scriu jurnaliștii Reuters

Anterior, televiziunea a arătat cum Mamuka Mdinaradze, liderul fracțiunii parlamentare a partidului Georgian Dream și o forță cheie din spatele proiectului de lege, a fost lovit cu pumnul în față de deputatul opoziției Aleko Elisashvili în timp ce vorbea de la pupitru.
Incidentul a provocat o încăierare care i-a pus pe legislatori unul împotriva celuilalt, un eveniment ocazional în parlamentul adesea zgomotoasă.

Elena Cristea