16.3 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 3:48
No menu items!

NSA poate descifra sistemele criptate de pe Internet

spot_img

NSA este capabilă să decodeze principalele sisteme de criptare pe Internet, fie că e vorba de e-mail sau tranzacţii bancare, conform unor dezvăluiri făcute de New York Times.

Alături de agenţia britanică GCHQ, Agenţia naţională de securitate (NSA) a SUA „a compromis în mare parte garanţiile date de companiile de Internet clienţilor lor cu privire la securitatea comunicaţilor”, afirmă The Guardian, aflat și el la originea acestor dezvăluiri alături de New York Times şi ProPublica.

Cele trei publicații se bazează pe documente furnizate de Edward Snowden, fostul consultant al NSA ale cărui dezvăluiri din luna iunie au provocat o polemică puternică în întreaga lume cu privire la impactul asupra libertăţilor publice şi vieţii private.

În pofida promisiunilor de transparenţă ale preşedintelui Barack Obama cu privire la aceste programe, multiplicarea dezvăluirilor desenează conturul unei organizaţii foarte puternice cu capacităţi de intruziune care par nelimitate.

Comunicaţiile pe Internet sunt supuse criptării informatice automate, fie că este vorba de e-mailuri, mesaje instant, tranzacţii bancare online sau transfer de date medicale.

În cadrul unui program ultra-secret numit Bullrun, agenţia de informaţii americană poate „sparge” aceste sisteme de criptare (VPN, SSL) şi descifra ceea ce se transferă, afirmă New York Times, Guardian şi ProPublica, o organizaţie non-profit specializată în jurnalismul de investigaţie.

Conform acestor documente al căror conţinut nu este divulgat, NSA şi GCHQ au reuşit să obţină „cheile” pentru diferite sisteme de criptare datorită supercalculatoarelor şi cooperării unor companii de Internet, obţinută uneori prin intermediul ordinelor judecătoreşti.

Dezvăluirile precedente ale lui Edward Snowden au permis deja aducerea la lumină a unor programe ale agenţiei americane, precum cel de adunare a milioane de metadate telefonice (numărul de telefon, durata apelului) şi de supraveghere a Internetului (Prism).

R.D.