23.6 C
București
duminică, 20 iunie 2021 - 19:29

NSA l-a spionat pe Papa Francisc înainte şi în timpul conclavului în care acesta a fost ales

spot_img

 Jorge-Bergoglio-papa-francisc-I

Papa Francisc a fost spionat de NSA Francisc înainte şi în timpul conclavului în care acesta a fost ales ca succesor al lui Benedict XVI, scrie The Telegraph, citând revista italiană Panorama.

Agenţia americană de spionaj a monitorizat apelurile telefonice din şi către reşedinţa clericală din Roma, unde pe atunci Arhiepiscopul Jorge Mario Bergoglio a stat în timpul conclavului, potrivit  Panorama, care suține că NSA a monitorizat convorbirile telefonice ale mai multor episcopi şi cardinali de la Vatican în preajma conclavului.

Informaţiile astfel colectate au fost separate în patru categorii: “planuri de leadership”, “ameninţări pentru sistemul financiar”, “obiective de politică externă” şi “drepturile omului”.

Potrivit unui raport, SUA au interceptat 46 de milioane de apeluri telefonice în Italia în intervalul 10 decembrie 2012 – 8 ianuarie 2013, perioadă în care Benedict al XVI-lea era papă, ceea ce conduce la presupunerea că Vaticanul ar fi fost monitorizat în ultimele câteva săptămâni ale pontificatului său.

Potrivit săptămânalului italian Panorama, există temeri că NSA a continuat să asculte conversaţiile prelaţilor până în ajunul conclavului din 12 martie 2013, existând suspiciuni că şi convorbirile viitorului papă ar fi putut fi monitorizate.

Sursa citată aminteşte că, potrivit Wikileaks, serviciile secrete americane ar fi fost interesate de arhiepiscopul Bergoglio încă din 2005.

Totodată, revista relatează că agenţia americană a spionat convorbirile dintre personaje marcante de la Vatican referitor la alegerea unui nou şef al Băncii Vaticanului.

 

C.A.