9 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 13:33
No menu items!

NSA: Administraţia Obama pregăteşte un plan legislativ pentru a opri colectarea masivă a datelor telefonice

spot_img

NSA

Administrația președintelui Barack Obama pregătește un plan legislativ pentru a pune capăt controversatei colectări în masă a datelor telefonice de către Agenția Națională de Securitate (NSA), a informat presa americană luni, citată de AFP.

Potrivit acestui plan, „NSA ar pune capăt colectării sistematice de date despre obiceiurile telefonice ale americanilor”, scrie New York Times pe site-ul său internet, citând oficiali din cadrul administraţiei sub protecţia anonimatului.

“Înregistrările vor rămâne în posesia firmelor de telefonie, cărora nu li se va cere să păstreze datele mai mult timp decât durata normală. Iar NSA va avea acces la înregistrări specifice doar cu permisiunea unui judecător care utilizează un nou tip de hotărâre judecătorească”, precizează ziarul.

Documente furnizate de fostul consultant al NSA Edward Snowden dezvăluind amploarea programelor de spionaj americane au provocat scandal în SUA și în lumea întreagă.

Unii responsabili și-au apărat metodele de informații, argumentând că ele sunt necesare pentru a lupta împotriva terorismului, dar Barack Obama a ordonat demararea unor reforme ca urmare a acestor dezvăluiri.

Propunerea administrației va căuta să prelungească programul actual de supraveghere pentru încă 90 de zile. După aceasta, scrie Times, „potrivit planului pe care administrația l-a dezvoltat și îl promovează în prezent, programul ar suferi schimbări importante”.

Aceste schimbări at putea include o durată de reținere a informațiilor de către NSA foarte redusă. În prezent, NSA poate păstra informații timp de cinci ani.

Și „propunerea administrației Obama ar introduce, de asemenea, un aspect judiciar pentru a hotărî dacă este atins un nivel suficient de suspiciune în cazul unui anumit număr telefon, înainte ca NSA să poată obține înregistrările corespunzătoare”, a semnalat cotidianul.

În paralel, Comisia pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor a elaborat un proiect de lege bipartit care ar pune capăt colectării masive de date telefonice ale americanilor, dar ar păstra capacitatea guvernului de a obține informații despre spioni și teroriști, a semnalat la rândul său Washington Post.

„Măsura, care va fi prezentată marți, se dorește a fi un compromis” și va fi adoptată înaintea termenului stabilit de Obama pentru vineri.

„Credem că aceasta poate fi o soluție pentru aceia dintre noi care vor să păstreze importante capacități ale securității naționale, ținând cont în același timp de preocupări legitime a numeroase persoane care se neliniștesc din cauza abuzului potențial al colectării masive de date telefonice”, a indicat legislatorul Mike Rogers, care apără atribuțiile NSA.

C.A.