4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 4:23
No menu items!

NSA a interceptat milioane de comunicaţii telefonice în Franţa. Ambasadorul SUA a fost convocat la Paris

spot_img

 NSA1

Agenţia americană de contraspionaj NSA a interceptat masiv comunicaţiile telefonice ale cetăţenilor francezi, dezvăluie, luni, cotidianul francez Le Monde, citând documente ale fostului consultant al agenţiei americane, Edward Snowden.

Potrivit Lemonde.fr, NSA a efectuat 70,3 milioane de înregistrări de date telefonice ale unor cetățeni francezi pe parcursul unei perioade de treizeci de zile, între 10 decembrie 2012 și 8 ianuarie 2013.  Informaţiile deconspirate în luna iunie de fostul consultant al agenţiei, Edward Snowden, reliefează tehnicile folosite pentru captarea ilegală a secretelor sau a vieţii private a francezilor, completează cotidianul.

NSA dispune de mai multe moduri de colectare, astfel, atunci când unele numere de telefon sunt folosite în Franţa, ele activează un semnal care declanşează automat înregistrarea unor conversaţii. Această supraveghere recuperează și  mesaje telefonice, precum şi conţinutul lor în funcţie de cuvinte cheie. În mod sistematic, NSA păstrează istoricul conversaţiilor fiecărei ţinte, afirmă Le Monde.

Acest spionaj apare în cadrul programului cu numele de “US-985D”, descifrarea exactă  a siglei nefiind furnizată până în prezent de documentele lui Snowden sau de foşti membri ai NSA. Ca o comparaţie, siglele folosite de NSA pentru acelaşi tip de interceptare în Germania sunt “US-987LA” şi “US-987LB”, adaugă cotidianul.

Această serie de cifre ar corespunde cercului calificat de Statele Unite drept “a treia parte” căreia i-ar aparţine Franţa, Germania dar şi Austria, Polonia sau Belgia.

„A doua parte” se referă la ţările anglo-saxone apropiate de Washington, cum ar fi Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, cunoscute sub numele de „Five Eyes”. „Prima parte” este formată din 16 servicii secrete americane.

Documentele oferă destule informații care ar putea sta la baza ipotezei că ţintele NSA sunt atât persoane suspectate de legături cu activităţile teroriste, cât şi persoane vizate pentru simpla lor apartenenţă la lumea de afaceri, politică sau la administraţia franceză. Graficul NSA arată o medie a interceptărilor de trei milioane de date pe zi cu creşteri la aproape şapte milioane din 24 decembrie 2012 până în 7 ianuarie 2013.

Totodată, conform documentelor NSA obţinute de Le Monde, agenţia americană s-a interesat îndeaproape, între 1 şi 31 ianuarie 2013, de adresele de mesagerie wanadoo.fr, fosta filială Orange, care numără încă 4,5 milioane de utilizatori, şi alcatel.lucent.com, companie franco-americană de telecomunicaţii.

Ministrul francez de externe Laurent Fabius a anunțat luni că l-a „convocat imediat” pe ambasadorul SUA la Paris, în urma informațiilor potrivit cărora Agenția de Securitate Națională americană (NSA) a interceptat masiv comunicații în Franța, relatează AFP.

„L-am convocat de urgență pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii, care va fi primit în această dimineață la Quai d’Orsay”, a declarat Laurent Fabius, adăugând că „Acest tip de practici între parteneri ce pot aduce atingeri vieții private este complet inacceptabil. Trebuie să ne asigurăm, foarte rapid, că, în orice caz, acestea nu mai sunt practicate”.

C.A.