-1.9 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 14:03
No menu items!

Noul proiect de lege privind certificatul verde: 11 testări antigen/lună pentru orice angajat. Care sunt condițiile

spot_img

Certificatul verde nu va mai fi OBLIGATORIU dacă timp de trei săptămâni consecutive, rata de infectare scade, sau dacă timp de 14 zile este mai mică de 1 la mie, potrivit proiectului depus de Ministerul Sănătății. Proiectul de lege va fi discutat luni în Guvern și apoi trimis în Parlament, pentru adoptarea sa înainte de finele acestui an.

Proiectul prevede că CERTIFICATUL se emite în următoarele situații:
a) Pentru persoanele vaccinate cu prima doză, din oricare dintre vaccinurile autorizate si care au schema din două doze, cu valabilitate până la data programării pentru efectuarea celei de-a doua doze, inclusiv.
b) Pentru persoanele vaccinate cu ambele doze cu unul dintre vaccinurile care au schema din două doze, respectiv după vaccinarea cu doza unică pentru vaccinurile care au schema din 1 doză, cu valabilitate 30 iunie 2022.
c) Pentru persoanele infectate cu SARS-COV 2, dovedită prin existența în platforma CoronaForms, cu valabilitate de 180 de zile.
d) Pentru persoanele testate cu test antigen rapid, cu valabilitate de 48 de ore.
e) Pentru persoanele testate cu test NAAT/PCR, cu valabilitate de 72 de ore.

În privința valabilității, se retrage obligativitatea dacă timp de trei săptămâni consecutive rata de infectare scade sau dacă timp de 14 zile este mai mică de 1 la mie:

  • încetează în termen de 72 de ore de la data constatării îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:
    a) scădere timp de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri la nivel național;
    b) incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național este mai mică de 1 la mie.
  • intră în vigoare la 72 de ore de la data îndeplinirii condiţiei de creștere cu un coeficient săptămânal mediu de cel puţin 1,5 ori a numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutive la nivel național.

Fiecare angajat prevăzut la beneficiază de maximum 11 testări antigen rapide/lună, pe perioada existenţei obligaţiei angajatorului de a solicita certificatul XXXX din sumele alocate de la bugetul de stat, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.

Angajatorii și persoanele care nu respecta legea vor fi amendate cu sume cuprinse 10.000 și 100.000 lei.

Marilena Nedelcu