12.8 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 13:38

Noul ministru al justiției, Tudorel Toader: “Vom face un inventar al tuturor deciziilor CCR cu privire la normele juridice”

spot_img

Tudorel Toader, noul ministru al justiției, și-a preluat portofoliul, luni dimineață, de la ministrul interimar Ana Birchall. Noul ministru are o misiune dificilă, toți ochii fiind ațintiți asupra ministerului, în urma scandalului modificărilor Codurilor Penale și a dosarului penal deschis de procurorii DNA. Ordonanța 13 a fost abrogrată, însă rămân în continuare multe schimbari ce trebuie făcute pentru a fi puse în aplicare deciziile Curtii Constituționale a României (CCR).

”Tot timpul au fost și vor fi probleme de soluționat, pentru că sistemul se află într-o dinamică deosebită. Noi trebuie să cunoaștem realitatea așa cum este astăzi, aici, la Ministerul Justiției. (…) Sigur că eu nu pot veni cu propuneri desprinse de realitate. Nu pot veni decât cu propuneri de perfecționare și de punere în aplicare a legislației”, a spus ministrul Tudorel Toader.

”S-a vorbit în ultima perioada despre nevoia de a pune de acord legislația penală cu deciziile CCR. Prin urmare, vom face un inventar al tuturor deciziilor CCR cu referire la normele juridice penale și procesual penale, vom vedea care norme au fost adaptate în acord cu deciziile Curții și dacă sunt încă netranspuse vom propune în chip firesc Legiuitorului pentru a le pune de acord cu deciziile Curții”, a mai spus ministrul Tudorel Toader.

Ministrul Tudorel Toader a anunțat că va participa, la ora 12.00 în calitate de reprezentant al Guvernului, la ședința Curții Constituționale care dezbate sesizarea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind dosarul penal deschis în legătură cu adoptarea OUG 13 privind modificarea Codurilor penale.

R.D.