15.6 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 18:39

Noul Guvern, aprobat de forurile de conducere ale PSD și ALDE

spot_img

Forurile de conducere ale PSD și ALDE – Comitetul Executiv, respectiv Biroul Politic – urmează să aprobe marți viitorul Cabinet care va fi condus de Sorin Grindeanu.

Luni seară, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că lista noului Cabinet este gata, viitorul Guvern urmând să aibă în componență opt femei, iar patru ministere vor fi alocate ALDE.

El a precizat că a terminat luni negocierile cu ALDE pe ministerele pe care le vor prelua. “Mâine (marți – n.r.) o să ne auzim, o să ne transmită care sunt propunerile dumnealor, pentru că ele trebuie acceptate de premierul desemnat, o să știe și dumnealor care sunt propunerile noastre, înainte de a intra în CExN. Dar o discuție de principiu cu colegii de la ALDE am avut. Negocierea cu ALDE s-a terminat astăzi cu ministerele pe care le vor prelua în responsabilitate colegii de la ALDE, iar pe cele care vor fi gestionate de PSD, aceste propuneri vor fi făcute mâine”, a spus Dragnea.

Potrivit acestuia, patru ministere vor reveni ALDE.

În ceea ce privește numărul de femei din viitorul Guvern, Dragnea a arătat că cel mai probabil vor fi opt, din peste 20 de ministere.

Pe 30 decembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților, anunța că a stabilit, împreună cu liderii ALDE, calendarul de acțiuni, astfel încât noul Guvern să fie instalat “în cel mai scurt timp”.

Astfel, marți, 3 ianuarie, la ora 10.30, au loc Birouri permanente la Camera Deputaților și Senat, iar la ora 12.00 ambele foruri legislative se reunesc în plen.

Tot marți, de la ora 14.00, forurile de conducere ale PSD și ALDE vor aproba lista viitorului Cabinet, iar de la ora 15.00 va avea loc întâlnirea grupurilor reunite ale celor două formațiuni, pentru o prezentare scurtă a fiecărui ministru. Urmează ca între orele 16.00 și 16.30 premierul desemnat să depună lista Executivului și a programului de guvernare.

De la ora 17.00, se va desfășura ședința Birourilor permanente reunite pentru a aproba ordinea de zi de miercuri, 4 ianuarie.

Miercuri, vor avea loc audieri în comisii și votul de învestitură, după cum a precizat Liviu Dragnea.

“Miercuri, 4 ianuarie, între orele 8.00 dimineața și 14.00, va avea loc audierea membrilor Guvernului în comisii. Între orele 15.00 și 18.00 vor avea loc prezentarea programului de guvernare, dezbatere și votul de învestitură. Sub rezerva acceptării de către președintele României – o să trimitem o scrisoare comună – propunem ca pe 4 ianuarie, la ora 19.00, să aibă loc ceremonia depunerii jurământului pentru membrii Guvernului”, a mai anunțat Liviu Dragnea.

R.D.