marți, 20 octombrie 2020 - 5:30

Noul coronavirus, în 3 variante și de 3,2 ori mai infecţios decât SARS. Studii, cercetări și mărturii științifice

La Iași, nu mai există locuri la ATI. Spitalul lui Tătaru nu poate fi utilizat

Toate paturile de Terapie Intensivă din municipiul Iaşi care tratează bolnavi de Covid-19 sunt ocupate, şefii sistemului sanitar ieşean căutând soluţii pentru internarea cazurilor...

Managerul Spitalului Timișoara îndemna românii să aleagă politic, acum se teme că medicii vor alege pacienții

Managerul Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara, Cristian Oancea, cel care îndemna românii să meargă la vot, susține că, în actualele condiții, medicii vor ajunge...

Restricțiile în Capitală, modificate radical de Comitetul pentru Situații de Urgență

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență emite o a doua hotărâre, în cursul aceleiași seri, modificând-o pe prima în mod substanțial. Creșele și after...

Iohannis: Autoritățile au și greșit, dar nu e haos

Președintele Klaus Iohannis a admis, luni seara, în cadrul unei conferințe de presă, că autoritățile centrale au luat măsuri bune, dar au făcut și...

Medici și specialiști chinezi susțin la unison că virusul Sars-CoV-2 se poate reproduce de 100 de ori în 48 de ore, în timp ce SARS s-a replicat de aproximativ 10 până la 20 de ori la apogeul său. În plus, nu există aproape nici o posibilitate de a controla virusul înainte de luna iulie, pentru că nu multe persoane au dezvoltat imunitatea încă.

Presa Curată redă pentru publicul din România studii relevante şi de ultimă oră din cercetările făcute pe noul coronavirus.

Coronavirusul care provoacă Covid-19 poate produce de peste 3 ori cantitatea de agenți patogeni decât tulpina care a provocat focarul sever al sindromului respirator acut (Sars) în 2003, deși pacienții pot afișa răspunsuri mai puțin inflamatorii și imune, a descoperit un studiul Hong Kongului.

Constatarea din cercetare, condusă de celebrul microbiolog din Hong Kong, Yuen Kwok-yung, este prima de acest gen bazată pe testele efectuate pe țesutul pulmonar îndepărtat de la pacienții cu Covid-19.  Consultați aici cercetarea

Rezultatele au subliniat viralitatea bolii, precum și dificultățile pentru autoritățile medicale din întreaga lume pentru a o detecta în comparație cu Sars.

A fost nevoie de aproximativ 6 luni pentru a controla epidemia de Sars.

Dar este o provocare mult mai mare pentru pandemia Covid-19, care a infectat peste 1,6 milioane de oameni din întreaga lume și a provocat peste 100.000 de decese în doar 4 luni. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 8.098 de persoane au fost infectate de Sars și 774 au murit din cauza acesteia.

„Nu există aproape nici o posibilitate de a controla virusul înainte de iulie”, a spus Yuen, de la Universitatea din Hong Kong (HKU), care a condus studiul publicat în revista științifică Clinical Infectious Diseases.

Prin infectarea țesuturilor pulmonare cu ambii viruşi, donate de 6 pacienți, Yuen și echipa sa au descoperit că noul coronavirus, cunoscut oficial sub numele de Sars-CoV-2, a generat particule virale infecțioase de 3, 2 ori mai mari decât Sars în 48 de ore.

Virusul este ca un ninja, replicându-se în interiorul corpului cu interferoni inferiori și răspuns inflamator”, a spus Jasper Chan, profesor asistent clinic, Şcoala Medicală- Universitatea din Hong Kong.

„În unele cazuri, Sars-CoV-2 s-ar putea reproduce de aproape 100 de ori în 48 de ore, în timp ce virusul Sars ar fi putut atinge la aproximativ 10 până la 20 de ori. Este vorba de replicări, contagiune”, a spus dr. Chu Hin, profesor asistent de cercetare de la școala medicală HKU.

În ciuda reproducerii mai eficiente, noul virus a indus răspunsuri imune și inflamatorii mai lente, potrivit studiului. 

Spre deosebire de virusul Sars, Sars-CoV-2 aproape că nu a indus niciun interferon proteic de semnalizare în 48 de ore, ceea ce este esențial în declanșarea sistemului imunitar pentru a contracara virusul.

SARS-CoV-2 poate de asemenea infecta sistemul imunitar, astfel încât anumite persoane infectate să nu prezinte simptome. Din 13 tipuri de ceea ce oamenii de știință au numit markeri pro-inflamatori ai genelor care duc la inflamații în plămâni, noul coronavirus a declanșat doar 5, în timp ce Sars a fost capabil să declanșeze 11.

„Virusul este ca un ninja, replicându-se în interiorul corpului cu interferoni mai reduşi și un răspuns inflamator”, a spus dr. Jasper Chan Fok-Woo, profesor asistent clinic la Şcoala Medicală, adăugând că trebuie făcute teste suplimentare care să fie utile în accelerarea studiilor clinice pentru medicamente.

Lipsa de simptome sau doar simptomele ușoare au făcut guvernele din întreaga lume să aibă dificultăţi ca să controleze Covid-19.

Cum 90% din populație care nu este imună, Yuen a avertizat că virusul ar putea continua să se răspândească chiar și după vară. În timp ce distanța socială și acoperirea universală a căilor respiratorii ar trebui să fie continuată, el a sugerat numirea unui supervizor de control al infecțiilor în fiecare birou și școală, după luna iulie.

„Ar trebui să continuați să purtați măști, să continuați să aveți o igienă personală foarte bună înainte de a intra într-o școală sau un birou. De asemenea, ar trebui să fiți testat mai întâi pentru a vă asigura că nu aveți virusul ”, a spus Yuen, adăugând că Hong Kong trebuie să crească capacitatea de testare a virusului.

Studiul a arătat, de asemenea, că cele 14 zile de carantină nu au fost suficiente. Când redeschidem frontiera, este posibil ca călătorii să fie în continuare testați.

Descoperirile au dovedit, de asemenea, că o terapie cocktail de către medicii din Hong Kong merge în direcția corectă pentru a induce un răspuns al sistemului imunitar, a adăugat Yuen. Medicii au prescris un cocktail de lopinavir și ritonavir împreună cu interferon beta, lucru făcut şi de alte state.

„Din rezultatele noastre preliminare se pare că beta-interferonul este coloana vertebrală, cea mai importantă componentă a acestei terapii”, a spus Yuen.

Numărul de cazuri în Hong Kong a ajuns la 1.000 sâmbătă după-amiază, deși creșterea zilnică a rămas sub 20 de cazuri noi, ceea ce l-a determinat pe Yuen să sugereze că orașul poate vedea sfârșitul focarului comunității locale în curând.

„Cel de-al doilea val de infecții se apropie deja, dar nu putem fi atât de siguri … dacă oamenii ies și se vor aduna, s-ar putea întoarce. Deci respectați reglementările și nu vă adunați dacă nu este necesar ”, a spus el.

Virusul are 3 variante

Tipurile A, B și C sunt toate derivate din agentul patogen găsit pentru prima dată în lilieci, dar au evoluat în moduri diferite, potrivit unui raport al geneticienilor britanici și germani.

Rezultatele arată că virusul a devenit bine adaptat la transmiterea umană și mută pe măsură ce se răspândește, spune un epidemiolog de top chinez.

Geneticienii din Marea Britanie și Germania au cartografiat calea evolutivă a noului coronavirus  care provoacă Covid-19 și au stabilit că există în prezent 3 versiuni ale acestuia răspândinte în întreaga lume.

Descoperirea modului în care au fost formate și apoi răspândite variantele ar putea ajuta oamenii de știință să-și identifice sursa și să explice de ce este atât de contagioasă.

Cercetatorii au analizat primii 160 de genomi virali completi secventiati de la pacientii umani intre 24 decembrie si 4 martie, apoi au reconstruit calea evolutivă timpurie a Covid-19 la oameni, prin mutatiile sale.

„Există prea multe mutații rapide pentru a urmări perfect un arbore genealogic Covid-19. Am folosit un algoritm de rețea matematică pentru a vizualiza simultan toți arborii plauzibili ”, a spus Peter Forster, genetician la Universitatea din Cambridge și autorul principal al studiului.

„Aceste tehnici sunt cunoscute mai ales pentru cartografierea mișcărilor populațiilor umane preistorice prin ADN. Credem că aceasta este una dintre primele ori în care au fost folosite pentru a urmări rutele de infecție ale unui coronavirus precum Covid-19 ”, a spus el într-un raport despre studiul de pe site-ul universității.

CITIȚI AICI ARTICOLUL INTEGRAL

Noile restricții pentru București intră în vigoare în această noapte. Care sunt acestea

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului București s-a întrunit luni în şedinţă, pentru a constata rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19 din...

Stare de asediu în capitala Europei. Belgia a pierdut controlul asupra pandemiei

Belgia introduce de luni, ora 23.59, starea de asediu, care cuprinde inclusiv o interdicție de deplasare pe timpul nopții. Belgia pierde controlul asupra celui...

Eurostat: România a înregistrat în august cea mai mare creștere din UE în construcții

Lucrările de construcţii în România au înregistrat o creştere de 12,4%, în luna august 2020 comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior, acesta fiind...

De marți, masca va fi obligatorie în București, în toate spațiile

Premierul Ludovic Orban a anunțat duminică seară că masca va deveni obligatorie în toate spațiile publice deschise și închise din București, după ședința de...

Orban despre candidatul penal al PNL de la Olt: Nu încalcă criteriile de integritate ale partidului

Premierul Ludovic Orban a venit cu precizări privind o parte din candidații PNL la alegerile parlamentare care au probleme cu legea, putând fi considerați...