18.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 17:44

Noul computer de la Google, de 100 de milioane de ori mai rapid decât un PC

spot_img

Google a declarat că laboratorul lor de inteligenţă artificială poate să dovedească în sfârşit funcţionalitatea computerului lor cuantic.

În 2013 Google şi NASA au anunţat că lucrează la computerul cuantic D-Wave X2, despre care se presupunea că va fi de 100 de milioane de ori mai rapid decât un PC şi că va putea să rezolve anumiţi algoritmi în câteva secunde.

Harmun Neven, directorul departamentului de inginerie, a declarat: ,,Pentru o anumită problemă, construită cu atenţie, am obţinut un rezultat într-un timp de 100 de milioane de ori mai mai scurt. Am constatat că în cazul problemelor ce implică aproape 1000 de varabile binare, normalizarea cuantică depăşeşte semnificativ omologul ei clasic, normalizarea simulată.”

Computerul găseşte ,,cea mai eficientă metodă de a efectua o sarcină atunci când este pus în faţa mai multor opţiuni” şi reprezintă cheia dezvoltării următoarei generaţii de inteligenţă artificială.

Scepticii sunt curioşi dacă se apelează într-adevăr la fizica cuantică pentru a rezolva algoritmii, însă Google şi NASA spun că vor dovedi asta în curând.

Octavian Cătuşanu