17.2 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 22:51

Noul Cod rutier intră în vigoare de sâmbătă

spot_img

Noul Cod rutier intră în vigoare de sâmbătă

Noul Cod rutier intră în vigoare de sâmbătă, fiind introduse noi reguli printre care obligativitatea persoanelor de 16 ani de a deține permis de conducere pentru categoria AM dacă doresc să conducă un moped sau un triciclu.

“Şoferii vor avea nevoie să obţină permis de conducere pentru categoria AM. Cei care vor dori să conducă un moped vor trebui să obţină un permis de conducere în urma unui examen constând într-o probă teoretică şi o probă practică în poligon. Pentru obţinerea permisului de conducere pentru mopede, vârsta minimă este de 16 ani”, a declarat Mihai Enache, şeful Serviciului de Relaţii Publice din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

În același timp, conducătorii care posedă permis de conducere, indiferent de categorie, vor putea conduce şi mopedele.

Totodată, persoanele care doresc să obţină permis de conducere pentru motociclete din categoria A trebuie să aibă vârsta minimă de 24 de ani, în prezent, fiind obținut la 18 ani.

În ceea ce privește valabilitatea permiselor de conducere, apar modificări, astfel încât, pentru şoferii profesionişti, perioada de valabilitate va fi de cinci ani, iar pentru şoferii amatori va fi de zece ani, până în prezent, fiind de zece ani pentru toţi posesorii de permis de conducere.

O nouă regulă va presupune trecerea de la subcategorii la categorii, subcategoriile B1, C1, C1E, D1 şi D1E devenind categorii.

Totodată, pentru reînnoirea permisului de conducere , din 19 ianuarie, conducătorii vor fi obligați să facă examinarea medical, care până acum se efectua doar după expirarea permisului de conducere.

Noile reglementări prevăd și modificarea înfățișării permiselor auto, realizate după o directivă europeană şi concepute cu anumite elemente standard.

C.I.