joi, 29 octombrie 2020 - 16:38

Noua teorie privind cauza deceselor de coronavirus capătă tot mai mult contur. FOTO

Mihai Tudose prevestește dezastrul: „După alegeri vor închide tot”

Fostul premier Mihai Tudose susține că liberalii nu vor lua nicio măsură înaintea alegerilor, dar forțează organizarea acestora în 6 decembrie pentru ca apoi...

Îndepărtat de PSD din toate funcțiile, Marian Oprișan a câștigat locul de vicepreședinte al CJ Vrancea

Fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a fost desemnat, joi, drept vicepreședinte al instituției, cu majoritate de voturi.  După ce a fost îndepărtat...

Previziune sumbră a lui Alexandru Rafila. La ce număr de infectări va ajunge România

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, medicul Alexandru Rafila, a făcut, joi, o previziune sumbră pentru țara noastră în cazul epidemiei de coronavirus. Alexandru...

Hunor: Nu știm nimic despre ce face Guvernul cu pandemia. Știm doar ce ne spune președintele

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat nemulțumit de lipsa de transparență a autorităților în privința epidemiei de coronavirus. „Noi nu știm ce recomandări există din partea...

O teorie științifică se conturează tot mai solid, după raportările venite de la medici și cercetători din mai multe țări, respectiv aceea privind tromboza provocată de noul coronavirus, cea mai probabilă cauză a deceselor.

Ultima concluzie, bazată pe informări din mai multe țări, este formulată de doctorul Hooman Poor, de la clinica Mount Sinai, din New York, cel mai lovit oraș din SUA, scrie Reuters.

La Muntele Sinai, nefrologii au observat cateterele de dializă renală care se prind de cheaguri. Pneumologii care monitorizează pacienții cu COVID-19 pe ventilatoarele mecanice au putut vedea porțiuni de plămâni cu o ciudată lipsă de sânge. Neurochirurgii s-au confruntat cu o creștere a cazurilor de accident vascular cerebral din cauza cheagurilor de sânge.

„Este foarte frapant cât de mult această boală determină formarea cheagurilor”, a spus dr. J Mocco, un neurochirurg din Mount Sinai, într-un interviu, care descrie modul în care unii medici consideră că COVID-19, boala cauzată de coronavirus, este mai mult decât o boală de plămân. În unele cazuri, a spus Mocco, un accident vascular cerebral a fost primul simptom al pacientului tânăr cu COVID-19.

Pe măsură ce medicii din diferite specialități și-au combinat observațiile, au dezvoltat un nou protocol de tratament. Pacienții primesc acum doze mari de medicament de subțiere a sângelui, chiar înainte de apariția oricărei dovezi de coagulare.

„Poate, doar poate, dacă se previne coagularea, puteți face forma mai puțin severă”, a spus dr. David Reich, președintele spitalului. Noul protocol nu va fi utilizat la anumiți pacienți cu risc ridicat, deoarece diluanții sângelui pot duce la hemoragii la alte organe.

Cum arătau plămânii

În cele trei săptămâni, începând cu jumătatea lunii martie, Mocco a văzut 32 de pacienți cu accident vascular cerebral cu blocaje mari de sânge în creier, dublând numărul obișnuit pentru acea perioadă.

Cinci au fost neobișnuit de tineri, sub 49 de ani, fără factori de risc evidenți pentru accidente vasculare cerebrale, „ceea ce este nebunesc”, a spus el. „Foarte, foarte atipic”. Cel mai tânăr avea doar 31 de ani.

Între timp, dr. Hooman Poor, specialist în pneumologie la Mount Sinai, s-a trezit în tura sa de noapte, cu 14 pacienți pe ventilatoare, care arătau altceva decât se aștepta.

Plămânii nu păreau rigizi, așa cum se întâmplă în pneumonie. În schimb, părea că sângele nu circula liber prin plămâni pentru a fi aerat cu fiecare respirație.

Poor a întâlnit un medic nefrolog în acea noapte, care a remarcat că cateterele de dializă erau deseori blocate cu cheaguri. „Și am spus «este amuzant că ai menționat asta pentru că simt că toți acești pacienți au cheaguri de sânge în plămâni»”, și-a amintit Poor.

Dr. Reich, directorul spitalului, i-a povestit lui Poor despre valul de atacuri observate de Mocco și a spus că cei doi medici ar trebui să facă echipă în analizarea situației.

De altfel, un studiu prezentat, încă de acum două săptămâni, la Școala de Medicină Icahn din Mount Sinai, sugerează că cheagurile de sânge, în special la plămâni, pot juca un rol important în cazuri severe de COVID-19. Concluzia sugerează că tratamentul pentru insuficiență respiratorie cauzată de COVID-19 ar putea urma modelul de accident vascular cerebral – medicamente anticoagulare pentru cazuri mai ușoare și tromboliză sau îndepărtarea cheagurilor, cu anticoagulare continuă pentru boli mai severe.

Clots=cheaguri

Vechi probleme din 2003 se repetă

Cercetătorii au descoperit că pacienții cu COVID-19 bolnavi critici au o mecanică pulmonară relativ bine conservată, în ciuda anomaliilor severe de schimb de gaze, o caracteristică care nu este în concordanță cu sindromul de detresă respiratorie acută clasică (ARDS), dar una care este mai asemănătoare cu boala vasculară pulmonară.

SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, este strâns legat de SARS-CoV-1, virusul care a provocat focarul SARS în 2003. Studii anterioare de autopsie din cazuri SARS au relevat trombii pulmonari, infarcte pulmonare și microtrombi în alte organe. Trombii pulmonari sunt cheaguri de sânge în plămâni care pot provoca infarcte pulmonare, moartea țesutului pulmonar din cauza lipsei de sânge. Acum, studiile arată că SARS-CoV-2 pare să provoace tulburări fiziopatologice similare. Deși microtrombii, cheagurile în vasele mici de sânge, sunt prezente în sepsis și forme clasice de ARDS, nu sunt principalii factori ai insuficienței respiratorii și ai disfuncției organelor în aceste cazuri. În pneumonia COVID-19, trombii pot juca un rol direct și semnificativ în anomaliile schimbului de gaze și în disfuncția organelor multisistem, au spus cercetătorii din Mount Sinai.

Cercetătorii au observat cinci cazuri de pacienți cu COVID-19 la spitalele din Mount Sinai, cu insuficiență respiratorie refractară care necesită ventilație mecanică și șoc. Microtrombii pulmonari sunt suspectați ca fiind responsabili pentru aceste stări preterminale. Pacienților li s-a administrat tPA, un agent trombolitic folosit pentru dizolvarea cheagurilor de sânge. Toate cazurile au arătat o îmbunătățire rapidă a ventilației, oxigenării și / sau a șocului alveolar.

Prevalența ridicată a obezității, hipertensiunii arteriale și diabetului la pacienții cu pneumonie severă COVID-19 poate indica o susceptibilitate adiacenta la leziuni endoteliale și dereglare, în care mucoasa interioară a arterelor mici nu îndeplinește toate funcțiile sale importante. Cercetătorii recomandă ca aceste abordări terapeutice să fie luate în considerare în managementul pacienților cu COVID-19 și trebuie examinate în continuare în studiile de cercetare clinică.

Batjocură sau incompetență? Monica Anisie digitalizează educația cu un site fără conținut

O platformă folosită în cadrul programului de digitalizare a sistemului de educație din România a fost lansată fără a conține date și informații complete,...

Fostul președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, 5 ani de închisoare cu executare

Fostul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, a fost condamnat definitiv, joi, la 5 ani de închisoare cu executare, potrivit portalului Curții de Apel București. Bogdan...

Prima țară care pregătește planul de război pentru a lupta cu noul coronavirus

Autoritățile uneia dintre cele mai prospere țări din Europa, lovite grav de pandemia de coronavirus, iau în calcul foarte serios introducerea de măsuri valabile...

Avertisment planetar. Economiile dezvoltate se vor transforma în „zombie”

Pandemia de coronavirus va provoca o ”zombificare” de lungă durată a economiilor dezvoltate, potrivit raportului privind estimările economice aferente trimestrului al patrulea al Economist...

Lista celor 24 de boli pentru care se instituie izolare acasă sau în spitale

Guvernul a aprobat o hotărâre privind lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliu sau în spital. Documentul stabilește lista bolilor infectocontagioase...