23.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 1:24
No menu items!

Noua taxă auto, în vigoare din ianuarie 2013

spot_img

Forma nouă a taxei auto va intra în vigoare, în mod cert, în primele săptămâni ale lunii ianuarie anul 2013, iar propunerea este ca banii colectaţi să ajungă la Fondul de Mediu pentru a dezvolta programele investiţionale verzi, a declarat, luni, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Pădurilor.

Rovana Plumb a menţionat, totodată, că noua formă a taxei auto va fi luată în calcul în bugetul pentru 2013 şi va fi funcţiona pe principiul ‘Poluatorul plăteşte’.

Ministrul a afirmat că taxa auto a încălcat prevederile Tratatului Uniunii Europene, respectiv articolul 110 privind discriminarea. Noua taxă este o taxă de mediu pentru că va ţine cont de normele de poluare iar Rovana Plumb susţine că acum se calculează impactul ei asupra bugetul pe 2013, ținându-se cont mai ales de restituirile pe care ministerul trebuie să le facă pe seama vechii taxe care a fost încasată illegal

”Cele 400 de milioane de euro, taxă încasată ilegal, vor fi restituită de la bugetul de stat către cei care au solicitat’, a explicat Rovana Plumb.

Potrivit oficialului MMP, în cazul taxei de poluare ‘ ar trebui să se schimbe modul în care se aplică, ținând cont de  trebuie schimbat, în primul rând, modul în care se aplică’ şi ‘care trebuie să ţină cont de normele de poluare şi (…) să fie compatibilă cu puterea de cumpărare’.

Astfel, potrivit unei analize realizate de portalul auto.ro, în primele nouă luni ale anului, au fost importate în România peste 120 000 de autoturisme second-hand, cu 83% mai mult decât se înregistraseră în perioada similară din 2011.

Tot în perioada analizată, numărul maşinilor reînmatriculate a scăzut cu 14%, de la 295 000 la aproximativ 254 000 de unităţi.