15 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 2:14

Noua specie de veveriță zburătoare

spot_img

Biswamoyopterus laoensis

O echipă internațională de biologi din Thailanda, Marea Britanie și Republica Populară Democrată Lao au descoperit o nouă specie de veveriță zburătoare din categoria Biswamoyopterus, relatează sci-news.com.

Noua specie se numește Biswamoyopterus laoensis, însă numele comun folosit este veverița zburătoare gigantică laoțiană.

Biswamoyopterus laoensis este o veveriță zburătoare de mari dimensiuni, care cântărește 1,8 kg și măsoară 1,08 metri în lungime. Corpul are o lungime de 46 de centimetri, iar coada 62 centimetri.

Culoarea blănii veveriței este un amestec de gri-metalic cu maro-roșcat și cu negru.

“Este o descoperire remarcabilă pentru ştiinţă. Este o specie foarte rară cu un corp mare”, a explicat Daosavanh Sanamxay, student la masteratul din cadrul Universității Prince of Songkla, din Thailanda, fiind coordonatorul studiului publicat în jurnalul Zootaxa.

Noua specie este o rudă apropiată a enigmaticii veveriţe zburătoare Biswamoyopterus biswasi, singurul specimen cunoscut care a fost descoperit în nord-estul Indiei în 1981.

Veverița zburătoare arată ca un liliac cu coadă, datorită membranelor care sunt legate între ele, două câte două, de piele acoperită cu blană, ajutând-o să planeze mai mult atunci când sare dintr-un copac în altul. Își caută hrana numai noaptea, având ochii perfect adaptați pentru întuneric, mari și sensibili, iar cu ajutorul musăților pipăie hrana.

D.M.