16.6 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 8:29
No menu items!

Nouă polițiști de la Secția 16 de Poliție din Capitală vor fi judecați pentru tortură

spot_img

Nouă polițiști de la Secția 16 de Poliție care au torturat anul trecut doi bărbați au fost trimiși în judecată. Din păcate, victimele lor nu vor putea asista la proces pentru că au murit în martie 2021, fiecare având o problemă medicală care nu a avut legătură cu agresiunea.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a celor 9 agenți de poliție de la secția 16, acuzați de lipsire de liberate, tortură, complicitate la tortură, purtare abuzivă și fals intelectual.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, dintre cei nouă inculpați, unul este cercetat în stare de arest preventiv, doi în stare de arest la domiciliu, iar ceilalți șase sub măsura controlului judiciar, conform Mediafax.

Conform procurorilor, în 1 septembrie 2020, cei nouă polițiști făceau parte dintr-un filtru organizat în zona străzii Calea Șerban Vodă din București, context în care au fost abordați de persoanele vătămate, care le-au adresat reproșuri cu privire la nepurtarea măștilor de protecție.

În scopul pedepsirii uneia dintre persoanele vătămate pentru reproșurile adresate, șase dintre inculpați, având asupra lor armament, au lipsit-o de libertate, încătușând-o și transportând-o pe un teren viran situat la periferia sectorului 4.

Aici, trei dintre inculpați au bătut timp de aproximativ 30 de minute victima cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare și inferioare, dar și în zona degetelor mâinilor și a tălpilor. În tot acest timp, trei dintre agenții de poliție „au urmărit impasibili agresiunile la care persoana vătămată era supusă de către colegii lor, neintervenind pentru oprirea acestora”.

Totodată, unul dintre inculpați a supus persoana vătămată unor tratamente degradante.

Apoi, victima a fost abandonată pe respectivul teren viran.

În același timp, alți doi inculpați au încuiat cealaltă victimă într-o autospecială de poliție, „peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, nu înainte de a pulveriza spray lacrimogen în habitaclul autoturismului”. Ulterior, au transportat-o în sectorul 5, unde au descătușat-o și abandonat-o pe o stradă întunecată.

„Pentru a crea aparența unui comportament violent al victimelor și a justifica astfel conduita agenților de poliție, unul dintre inculpați a aplicat sancțiuni contravenționale fiecărei persoane vătămate, atestând în mod nereal cu ocazia întocmirii proceselor-verbale de contravenție că acestea au fost depistate în timp ce tulburau ordinea și liniștea publică”, se arată în comunicat.

Pe parcursul desfășurării urmăririi penale, un agent de poliție din cadrul aceleiași secții, acționând în beneficiul unuia dintre agresori, i-a acordat ajutor în mod repetat, în scopul îngreunării cercetărilor și tragerii sale la răspundere penală.