27 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 21:52
No menu items!

Noua ofertă a Guvernului pentru profesori: 1.000 de lei majorare la salariu, de la 1 iunie

spot_img

În cazul în care profesorii vor accepta noua ofertă, Guvernul va adopta joi prin Ordonanță de Urgență creșterea salariilor în Educație cu 1.000 de lei brut lunar care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, ce se va regăsi în viitoarea lege a salarizării și care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. Noua ofertă împarte însă sindicaliștii în două. Unii sunt mulțumiți de „varianta îmbunătățită”, alții nu vor să renunțe nici în ruptul capului la toate revendicările care au dus la declanșarea grevei în Învățământ.

Premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din Educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

În urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri:

-Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regasi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de  la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar.

-În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

„Eu consider în momentul de faţă că este o variantă îmbunătăţiţă. Ea va fi adusă la cunoştinţă colegilor noştri. Guvernul îşi doreşte să promoveze actul normativ în cursul zilei de mâine, astfel încât să poată intra în vigoare de la 1 iunie. (…) Nu contează ce credem noi, contează ce cred oamenii şi veţi afla foarte curând ce se va întâmpla. Urmează să discutăm cu colegii noştri, le vom prezenta acest set de măsuri pe care îl propune Guvernul. Este vorba de prima tranşă care se va acorda pe viitoarea lege a salarizării care va fi de 40% din ceea ce ar trebui să rezulte din viitoarea grilă”, a afirmat Marius Nistor, după întâlnirea de la Palatul Victoria.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Simion Hăncescu a explicat că propunerea Executivului va fi prezentată miercuri oamenilor.

„Acum mergem la oameni. Îi consultăm şi să vedem care va fi răspunsul. În cursul acestei seri vom avea o imagine clară”, a completat Hăncescu.

                                                                                                                Adina Silav