10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 7:52

Noua lege a partidelor politice a trecut de Parlament. Un partid se poate înființa cu trei membri

spot_img

Camera Deputaților a fost forul decizional în acest caz

Parlament_plen_SZ

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional – cu 290 voturi “pentru”, 5 “împotrivă” şi 20 de abţineri, proiectul de lege privind partidele politice.

Noua lege prevede posibilitatea înfiinţării unui partid cu trei membri, astfel că lista semnăturilor de susţinere va cuprinde cel puţin trei membri fondatori, faţă de 25.000 de membri fondatori (domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi în municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe, aşa cum prevedea legea în vigoare).

Prevederile creează posibilitatea de a înfiinţa partide locale, independent de diviziunea adminstrativ-teritorială existentă și reduce numărul de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri, pentru toate tipurile de alegeri.

Desemnarea de candidaţi, de către un partid politic, singur sau în alianţă, nu se mai raportează la două campanii electorale parlamentare succesive, ci la două campanii electorale succesive, cu excepţia celei prezidenţiale.

Printre modificările aduse de noua legislație se numără și eliminarea codului numeric pesonal (CNP-ului) din lista semnăturilor de susţinere a membrilor fondatori.

R.D.