9.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 5:20
No menu items!

Noua etichetă energetică – o metodă care te poate ajuta să economisești până la 20% din valoarea facturii

spot_img

Începând cu data de 1 martie, toate țările membre ale Uniunii Europene au adoptat o nouă etichetă de energie pentru aparatele de uz casnic. Decizia vine pe fondul priorității pe care Comisia Europeană a stabilit-o în ceea ce privește creșterea eficienței energetice.

Din acest punct de vedere, România se situează pe primele locuri în Europa, o performanță nedorită însă, pentru ca ea arată că intensitatea energetică în România este aproape de două ori mai mare decât media Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, suntem o țară energofagă, atât în domeniul industrial, cât și în cel al consumatorilor casnici.

În perspectiva în care prețul energiei electrice va crește în anii ce vin, îndeosebi din cauza investițiilor în zona de generare, orice reducere a consumului, asociată cu creșterea eficienței, poate face mai suportabilă factura de energie.

În cazul noilor etichetări pentru aparatele de uz casnic, utilizarea celor mai eficiente astfel de produse pot aduce economii (în cazul României) de 15-20% pe an, la un consum mediu pentru o gospodărie de circa 250-300 KWh. Dacă actuala valoare a facturii de energie la consumul anunțat mai sus este de aproximativ 300 de lei, o economie de 20% este echivalentul a aproape 60 de lei. Din momentul în care vor fi introduse și contoarele inteligente, iar consumul casnic se va muta înspre ore de noapte (când energia este foarte ieftină), factura ar putea fi și mai mică.

Scara actuala de la A+++ la G este inlocuită de o scară mai simplă și mai ușor de utilizat de la A la G, fără simbolurile plus (+). Noua etichetă a fost introdusă pentru frigiderele de uz casnic, congelatoare, mașini de spălat și mașini de spălat cu uscător, mașini de spălat vase, televizoare și afișaje electronice. Sursele de lumină vor urma în septembrie. Pentru toate celelalte grupuri de produse, precum aerul condiționat, încălzirea și prepararea apei calde, noile etichete vor fi introduse ulterior.

În ultimii 25 de ani, eticheta a sprijinit cu succes consumatorii în economia de energie și reducerea costurilor. Pentru diferite grupuri de produse, eficiența energetică a fost îmbunătățită cu peste 80%, realizând, în unele cazuri, o economie de costuri de câteva sute de euro pe durata de viață a produsului. Pentru a continua această poveste de succes, UE introduce acum o etichetă revizuită și mai transparentă, pentru a oferi în viitor orientări mai eficiente consumatorilor.

Economie de energie de la A la G

Noile etichete se bazează pe metode de calcul parțial revizuite și standarde de testare. De exemplu, consumul mediu anual de energie nu mai face parte din etichetă pentru majoritatea grupurilor de produse.

În schimb, consumul de energie este acum declarat pe ore de funcționare sau cicluri de funcționare. Acest lucru este mai transparent și permite calculul individual simplu pentru diferite scenarii de aplicație. Totuși, acest lucru înseamnă, de asemenea, că valorile din vechea și noua etichetă nu pot fi comparate direct.

Noul sistem simplifică orientarea pentru consumatori. În același timp, scara de etichetare revizuită va fi un stimulent pentru producători pentru a crea produse și mai inovatoare, eficiente din punct de vedere energetic.

Potrivit Comisiei Europene, revizuirea etichetei energetice va aduce fiecărui consumator economii medii suplimentare de 15 euro pe an, datorită unor informații mai clare cu privire la eficiența energetică a produselor, posibilității de a compara produsele și informatiilor suplimentare despre produse, precum performanțele, utilizarea apei sau zgomotul. Pe de cealaltă parte, conform aceleiași surse, 10-25% dintre produsele de pe piață (funcție de tip) nu respectă cerințele de etichetare a eficienței energetice, iar aproximativ 10% din economiile de energie preconizate nu se realizează din cauza nerespectării normelor. Comisia a arătat că autoritățile naționale de supraveghere a pieței nu depun suficiente eforturi pentru asigurarea respectării legislației. Însă, odată cu simplificarea etichetelor și a apariției acelei baze de date, lucrurile s-ar putea schimba. Conform estimărilor interne ale Comisiei, economiile de energie finală totale realizate datorită acestor noi etichete se vor ridica, pâna în 2030, la 38 TWh/an, adica echivalentul consumului anual de energie electrică al Ungariei. Pachetul privind etichetarea energetică constituie o contribuție importantă la atingerea obiectivelor UE în materie de energie și climă.

Alexandru Moldovan