12.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 14:20

Nouă deţinuţi din închisoarea Guantanamo Bay au fost transferaţi

spot_img

Sâmbătă, Departamentul de Apărare al Statelor Unite a anunţat că nouă deţinuţi din Yemen au fost transferaţi din controversata închisoare Guantanamo Bay într-o închisoare din Arabia Saudită.

Printre cei nouă se află şi Tariq Ba Odah, vestit pentru greva sa de foame care a durat opt ani. Ba Odah a fost arestat de armata pakistaneză în 2001, lângă graniţa cu Afganistan. A fost predat oficialilor Statelor Unite şi tansferat în Guantanamo Bay, Cuba.

Potrivit Centrului pentru Drepturile Constituţionale (CCR), Ba Odah nu ştie de ce a fost arestat de autorităţile din Pakistan. Avocatul său susţine că nu a fost acuzat niciodată de vreo crimă. Divizia însărcinată cu examinarea închisorii Guantanamo Bay, creată de Preşedintele Obama la scurt timp după ce a câştigat alegerile, a aprobat unanim eliberarea lui Ba Odah în 2009. Însă procurorii Departamentului de Justiţie al Statelor Unite au contestat decizia de eliberare, motivând că starea de sănătate a deţinutului împiedică transferul său. Ba Odah nu a consumat mâncare solidă din 2007, fiind hrănit cu forţa prin tuburi nazale. În 2015 cântărea doar 40 de kilograme.

Ceilalţi prizonieri eliberaţi sunt: Ahmed Umar Abdullah Al-Hikimi, Ali Yahya Mahdi Al-Raimi, Abdul Rahman Mohammed Saleh Nasir, Mansour Muhammed Ali Al-Qatta, Muhammed Abdullah Muhammed Al-Hamiri, Ahmed Yaslam Said Kuman, Mashur Abdullah Muqbil Ahmed Al-Sabri şi Abd al Rahman Al-Qyati.

80 de prizonieri încă se află în Guantanamo Bay. Se aşteaptă ca numărul să scadă la 54 în următoarele luni. În 2003, 697 de deţinuţi se aflau în închisoarea din Guantanamo.

Octavian Cătuşanu