22.3 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 22:55
No menu items!

Noua conducere TVR în discuţie săptămâna viitoare UPDATE

spot_img

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat că situaţia privind Consiliul de Administraţie al TVR  ar putea fi rezolvată săptămâna viitoare, cu ocazia unui plen reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

Întrebat când va fi pusă în aplicare decizia Curţii Constituţionale în cazul conducerii TVR, publicată deja în Monitorul Oficial, Mihai Voicu a răspuns: „Vom respecta şi pune în aplicare decizia Curţii Constituţionale, în rest grupurile parlamentare decid ce e de făcut cu privire la persoane, dar nu avem nicio ezitare să aplicăm de îndată decizia Curţii, probabil chiar săptămâna viitoare printr-un plen comun”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor,Valeriu Zgonea, a anunţat că săptămâna viitoare, marţi sau miercuri, va avea loc şedinţa comună a Parlamentului pentru numirea noului Consiliu de Administraţie al TVR.

Actualul consiliu de administraţie al Societăţii Română de Televiziune va fi desfiinţat, după ce Curtea Constituţională a admis, în 26 septembrie, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL.

Decizia numirii unui nou consiliu de administrație a fost luată ca urmare a respingerii de către Parlament a Raportului de activitate şi a contului de execuţie bugetară ale TVR pe 2011 şi demiterea Consiliului de Administraţie, în frunte cu Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Române.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, declara în iunie că, potrivit algoritmului calculat la numărul de parlamentari, PDL ar fi trebuit să primească în noul CA al SRTV aproape trei locuri, mai precis 2,87, UDMR un loc, UNPR ar fi primit de la PDL un loc, PSD trei locuri, iar PNL două locuri.

Liderii partidelor majoritare în parlament au stabilit, însă, că în CA al SRTV vor fi câte trei reprezentanţi de la PSD şi PNL şi câte unul de la UDMR şi UNPR iar plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a aprobat validarea noilor membri ai Consiliului de Administraţie al TVR.

 

UPDATE ora 12.00

Directorul General al TVR, Claudiu Săftoiu, a transmis Parlamentului o solicitare, în care arată că situaţia actuală a TVR pune în pericol activitatea curentă a societăţii, se afirmă într-un comunicat al TVR. Claudiu Săftoiu solicită asigurarea conducerii societăţii prin instituţia interimatului.

„Riscul executării Televiziunii Române de către mai mulţi creditori cu care şi în ziua de astăzi avem antamate mai multe întrevederi creşte”, spune Săftoiu, în solicitarea către autorităţi.

Programul de redresare economică a TVR, aprobat de Consiliul de Administraţie (CA) în 28 august, prevede o serie de măsuri necesare pentru reducerea cheltuielilor, restabilirea echilibrului financiar şi plata datoriilor acumulate.(S.S.)