14.7 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 3:58

Nou trend printre militanţii jihadişti: Copii cu arma în mână, pe reţelele de socializare / FOTO

spot_img

Statul Islamic (SI) consideră copiii recruţilor drept proprietăţile sale şi refuză să lase femeile ai căror soţi au fost ucişi în luptă să părăsească teritoriul

copil_siFotografia de mai jos ar putea fi făcută de orice părinte mândru de copilul său, dar nu e o fotografie obişnuită. Imaginea a fost surprinsă de un membru al grupării Statul Islamic, care şi-a îmbrăcat băieţelul pentru a-i semăna întocmai.

copil_si2Potrivit jurnaliștilor de la Business Insider, tatăl băieţelului din imagine se numeşte Artyom, e din Kazakhstan şi şi-a fotografiat fiul purtând o bandană pe care se poate vedea shahada (în alb), simbolul islamic al credinţei. Fotografia a fost publicată pe o reţea de socializare din Rusia, cu câteva zile în urmă.

Artyom nu e singurul militant jihadist care a publicat fotografii cu copii purtând însemnele Statului Islamic pe reţelele de socializare. Publicarea unor astfel de fotografii a devenit un adevărat trend printre recruţii Statului Islamic care vin din Federaţia Rusă şi Asia Centrală.

Copiii sunt folosiţi pentru a demonstra că sunt “buni” jihadişti ai Statului Islamic.  Alţi militanţi postează fotografii cu copiii lor de câţiva ani şi scriu sub acestea că micuții sunt viitorii mujahedini. În multe cazuri, cei mici sunt îmbrăcaţi pentru a arăta apartenenţa la SI şi ţin în mână arme.

Un alt militant al Statului Islamic, Mansur Shishani, a fost fotografiat, în luna mai, pozând alături de un copil care pare a fi al său, pe nume Askkhab. Ambii ţin în mână arme.

copil_si3

Copiii sunt folosiţi şi pentru a recruta. Mesajul pe care doreşte SI să-l transmită viitorilor recruţi: până şi copiii iau parte la luptă şi sunt mai “bărbaţi” decât cei care stau acasă şi nu se înrolează. Un alt militant SI a postat o fotografie în care apare un copil care ţine o armă. Sub ea a scris: “Unde sunt bărbaţii? În numele lui Allah, dacă eşti bărbat, ridică-te şi salvează comunitatea musulmană!”

Viitorul sumbru al copiilor Statului Islamic

Viitorul acestor copii e unul sumbru, cel puţin cel al băieţilor. Ei vor intra în programe militare de antrenament şi îndoctrinare ideologică de la o vârstă fragedă. Califatul continuă şi acum să folosească copiii sub 18 ani în luptă, aceştia jucând deseori şi rolul de kamikaze.

De cealaltă parte, soarta părinţilor care apar în fotografii rămâne la fel de incertă. De exemplu, Mansur, militantul SI care s-a fotografiat cu fiul său, Askhab, a fost ucis la sfârşitul lunii mai.

Business Insider nu relatează ce s-a întâmplat cu Askhab, însă menţionează că Statul Islamic consideră copiii recruţilor drept proprietăţile sale şi refuză să lase femeile ai căror soţi au fost ucişi în luptă să părăsească teritoriul, cu excepția cazului în care nu-şi lasă copiii în urmă.

R.D.