22.4 C
București
duminică, 1 august 2021 - 6:46

Nou regulament școlar în Capitală: elevii vor putea fi percheziționați de profesori

spot_img

gorjeanul.ro

Şcolile vor avea un registru al incidentelor, iar dacă sunt suspiciuni întemeiate, elevii pot fi obligați de profesori să arate ce au în genţi şi în buzunare, dar cadrele didactice nu-i pot percheziţiona, a anunțat, vineri, inspectorul şcolar general al Capitalei, Constantin Trăistaru, citat de Mediafax.

Trăistaru a spus că, în urma dialogului avut cu reprezentanţii Poliţiei, a primit un îndrumar, și a comunicat conducerilor şcolilor că fiecare unitate de învăţământ are obligaţia de a parcurge acel document şi de a insera în Regulamentul de ordine internă unele prevederi. “Scopul a fost de a se asigura un cadru legal”, a precizat Trăistaru.

El a adăugat că a primit Îndrumarul de la “comisarul şef Obadă” şi l-a postat pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti pentru informarea unităţilor de învăţământ.

“Îndrumarul pentru întocmirea Regulamentului de ordine interioară” prevede că Regulamentul şcolar va include un capitol special dedicat siguranţei şcolare şi climatului şcolar optim şi că şcoala va păstra un registru al incidentelor în care se specifică încălcările regulilor de către elevi şi măsurile care au fost luate de şcoală în cadrul Protocolului de Acţiune.

Documentul mai prevede că unitatea de învăţământ trebuie să încurajeze victimele faptelor penale să facă o declaraţie în acest sens şi, acolo unde este posibil, pe baza unor considerente judicioase, şcoala va colabora întotdeauna la aducerea la îndeplinire a unor sancţiuni judiciare care se pot aplica eventual în cazul unui elev al respectivei şcoli.

Potrivit Îndrumarului, conducerea şcolii este autorizată în orice moment să controleze respectarea prevederilor referitoare la interdicţii, precizându-se că verificările se vor realiza de cel puţin două persoane numite de către conducerea şcolii şi, dacă este posibil, în prezenţa elevului în cauză.

Persoanele care fac controlul pot solicita elevilor să-şi golească genţile şi hainele, “iar atunci când exista suspiciuni întemeiate, pot recurge la percheziţie”, se arată în documentul citat.

Trăistaru a subliniat însă că personalul didactic nu va face percheziţii, pentru că nu are această calitate, ci doar “controale de altă natură”.

Cei care vor face controale vor verifica obiectele aduse de elevi pentru a constata dacă sunt din categoria celor interzise, precum şi dulăpioarele puse la dispoziţia elevilor, acolo unde acestea există.

“În plus, conducerea şcolii mai are şi autoritatea să decidă asupra măsurilor disciplinare care trebuie luate împotriva elevului în cauză, să ia măsurile corespunzătoare şi decizia finală în cazul calamitaţilor/incidentelor pentru care nu există prevederi în regulamentul şcolar. Dacă siguranţa personalului ori a elevilor devine o problemă, conducerea şcolii va transmite această informaţie poliţiei, părinţilor/tutorilor şi inspectoratului. Şcoala va întocmi periodic rapoarte către poliţie referitoare la faptele sancţionabile şi va oferi şi datele personale ale persoanelor implicate. De asemenea, se va raporta la cine şi ce fel de obiecte şi/sau bunuri au fost identificate, precum şi modul în care şcoala a obţinut posesia asupra acestor bunuri. În cazul posesiunii de arme, droguri, alcool, artificii interzise, şcoala va acţiona conform legilor în vigoare, va informa poliţia şi, în funcţie de circumstanţe va întocmi un raport adresat poliţiei”, se mai arată în Îndrumar.

Împotriva unui elev care acţionează contrar regulilor de comportament decent ori contrar regulilor prevăzute prin regulamentul şcolar şi regulamentul de ordine interioară a şcolii se vor lua masuri administrative, educative şi, în caz extrem, eliminarea ori exmatricularea în conformitate cu regulamentele în vigoare, iar părinţii sau tutorii elevilor vor fi informaţi.

Măsurile disciplinare pot fi: efectuarea unor teme drept pedeapsă, exmatricularea de la oră, recuperarea lecţiilor pierdute, curăţarea mizeriei făcute, munca de întreţinere a curăţeniei obligatorie, munca în folosul comunităţii şcolare, avertisment sau mustrare, exmatriculare şi eliminare definitiva din şcoală.

“Procedura de exmatriculare se va face în conformitate cu dispoziţiilor în vigoare. Niciun elev nu va fi exmatriculat fără audierea elevului în cauză şi a părinţilor acestuia”, se precizează în document.

De asemenea, Îndrumarul stabileşte că şcoala permite accesul numai personalului şi elevilor şcolii şi că toate persoanele care nu sunt înregistrate ca aparţinând de şcoală, trebuie să se anunţe la poarta.

“Pentru părinţii elevilor şcolii este, de asemenea, valabilă cerinţa de a se anunţa la poartă (intrare) în momentul pătrunderii în şcoală. Conducerea şcolii poate interzice accesul în şcoală celor care nu si-au anunţat prezenţa. Dacă siguranţa şcolii este periclitată, ceea ce urmează să fie apreciat de conducerea şcolii, atunci conducerea şcolii poate interzice accesul în interiorul şcolii pentru persoanele respective”, prevede documentul.

Pentru a preveni lipsa nepermisă de la ore, precum şi părăsirea şcolii înainte de încheierea cursurilor, şcoală dispune de o politică şi un protocol în privinţa absenţelor, în care va preciza maniera în care se acţionează pentru a deţine controlul asupra absenţelor, pentru a reduce numărul acestora sau pentru a le preveni.

Protocolul va fi alcătuit sub forma unor reglementări referitoare la absenţe permise, revenirea la şcoală după boală, întârzieri. De asemenea, în protocol trebuie descris modul în care şcoala va opera controlul în privinţa absenţelor (atât a celor acceptate, cât şi a celor nepermise) şi va putea fi consultat, la cerere, în orice moment, la şcoală.

R.M.