11.2 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 12:51

Nou protest al transportaturilor pentru reducerea primelor RCA: vor circula cu 30 de km/h

spot_img

Transportatorii rutieri intră în grevă japoneză şi vor circula zilnic, timp de o oră, cu 30 de kilometri/oră oriunde se află în România până când primele RCA vor fi reduse la nivelul maximal de 4.907 lei / an.

Reprezentanții Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) au precizat, vineri, într-un comunicat de presă, că  transportatorii rutieri vor demara o grevă japoneză şi vor circula zilnic, o oră, cu 30 km/h, oriunde se află în România până când primele RCA vor fi reduse la valorile maximale conforme cu datele cuprinse în raportul întocmit anul acesta, pentru perioada 2013 – 2015.

Totodată, UNTRR îi invită pe transportatorii rutieri care participă la greva japoneză să-şi pună în parbrizul autovehiculelor o pancartă A4 cu mesajul ”Protest RCA – Merg o oră pe zi cu 30 km/h – Vreau să trăiesc”.

Pe lângă această grevă japoneză, UNTRR și celelalte asociaţii patronale din transporturile rutiere vor organiza pe 15 septembrie un protest la nivel naţional.

Majoritatea operatorilor de transport sunt aduşi la faliment, după ce tarifele de primă pentru transportul comercial de marfă şi persoane s-au majorat cu peste 300% faţă de anul precedent şi cu peste 500% faţă de anul 2014. Astfel, o poliţă RCA pentru un autotractor – clasa B0 a ajuns în acest moment la preţul de 22.000 lei pe an față de 4.000 lei în 2014“, se arată în comunicatul de presă al UNTRR.

UNTRR atrage atenţia Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei României că tarifele pentru camioane la clasa B0 s-au dublat, ajungând la peste 22.000 de lei pe an.

În plus, UNTRR acuză firmele de asigurare că nu sunt interesate de reducerea riscurilor, ci vor doar să pună pe spatele transportatorilor rutieri ineficienţa lor având costuri de administrare extrem de mari deduse în special din încasãrile RCA.

“Practic, piaţa asigurărilor a ajuns un ”vest sălbatic”, unde fiecare firmă de asigurare îşi stabileşte tarifele fără a lua în calcul riscurile şi sustenabilitatea, iar ASF este în stare doar să trimită asigurătorii în faliment”, se mai arată în documentul citat.

Patronatele din transporturile rutiere cer de urgenţă Guvernului să intervină prin Legea concurenţei nr. 21/1996 care la articolul 4, alineatul 3, prevede soluţia de emitere a unei Hotărâri pentru blocarea tarifelor de primă RCA pentru o perioadă de minimum 9 luni, timp în care Guvernul poate dispune măsuri urgente pentru reechilibrarea pieţei.

R.D.