2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 21:42
No menu items!

Nou Codul Rutier stabileşte noi reguli pentru şoferi, biciclişti şi mopede

spot_img

Nou Codul Rutier stabileşte noi reguli pentru şoferi, biciclişti şi mopede

Guvernul a aprobat modificările aplicate Codului Rutier și vor intra în vigoare peste două săptămâni. Noile reguli se referă la interdicţii şi obligaţii pentru biciclişti, şoferi de mijloace de transport în comun sau conducători de mopede, precum şi la examenul pentru permisul auto, unde proba teoretică – “sala”- va fi valabilă timp de un an de la absolvire.

Modificarile vor fi operate prin HG 480/2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 454 din 24 iulie, care vor intra în vigoare începând cu data de 8 august. Noile reguli implică aproape toţi participanţii la trafic, de la biciclişti până la transportatori.

Prima schimbare implică şi aspiranţii la titlul de şofer, candidaţii care vor să promoveze examenul auto. În baza acestei schimbări, proba teoretică în vederea obţinerii permisului de conducere va fi valabilă un an întreg de la promovarea acesteia, spune noul Cod Rutier. Până acum, candidaţii erau nevoiţi să reia examenul teoretic după fiecare tentativă eşuată de promovare a examenului practic. Reprezentanţii poliţiei rutiere au dorit să reducă birocraţia prin această măsură, micşorând cozile la respectivele ghişee în favoarea unor cozi la listele de înscrieri pentru examenul practic.

Bicicliştii sunt singurii utilizatori ai drumului care vor mai avea voie să circule pe acostamentul drumului, dar numai dacă segmentul de drum respectiv nu are piste special amenajate şi aceştia nu pun în pericol circulaţia prin abordarea respectivului petic de asfalt. Toţi ceilalţi conducători auto au interdicţie de a circula pe acel segment de drum şi pe banda de urgenţă, aceasta fiind destinată doar urgenţelor reale. În cazul în care un segment de drum nu prezintă nici pistă de biciclişti şi ciclistul consideră că pune în pericol circulaţia, legea nu îi dă nicio indicaţie privind modul în care acesta ar trebui să circule. Noua obligaţie a bicicliştilor va fi să poarte întotdeauna un act de identitate asupra lor.

Conducătorilor de mopede li se va impune încă o restricţie, preluată direct de la motociclişti – aceştia nu vor avea voie să transporte pasageri în stare de ebrietate. Interdicţia se aplică şi transportatorilor de mărfuri, în cazul în care aceştia au pasageri în cabină. Mai mult decât atât, conducătorii de mopede sunt obligaţi să circule pe benzi într-un singur rând, fiind interzisă rularea în paralel a două sau mai multe mopede. După cum dictau şi normele bunului simţ, mopedele nu au voie să utilizeze trecerile de pietoni în vederea traversării.

Noul Cod Rutier aduce şi beneficii. Astfel, posesorii de permis de conducere categoriile B, BE, C sau CE vor avea voie să conducă şi tractoare, restricţia celor cu permis de categorie B fiind vehiculele cu masa maximă autorizată de 3.5 tone plus remorcă de până la 750 kilograme, pe când şoferii care au permis de categorie C sau CE au voie să conducă şi vehicule mai grele. În cazul în care o bandă de circulaţie se blochează, conducătorii de tramvaie au obligaţia să folosească luminile de avarie, în ordinea opririi, pentru a semnaliza acest lucru.

O.D.