3.1 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 6:24
No menu items!

Nouă români au păgubit UE cu 500.000 de euro, după ce au înființat mai multe ferme de vaci fictive

spot_img

ferma_de_vaci

Nouă persoane din Giurgeni, județul Ialomița, au reușit să păcălească Uniunea Europeană (UE) și să încaseze ilegal, timp de 3 ani, aproape o jumătate de milion de euro, după ce au înființat doar pe hârtie mai multe ferme de vaci.

Potrivit site-ului Independentonline.ro, de-a lungul perioadei în care fermele au fost subvenționate, nici oficialii locali, nici responsabilii Direcției Sanitar-Veterinare și nici cei ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură nu s-au sesizat cu privire la această fraudă.

Site-ul britanic Metro.co.uk relatează că românii au primit câte 100 de lire pentru fiecare dintre cele 1.860 de vaci fictive.

Aceștia s-au bazat pe o hibă din legislaţie, care prevedea ca banii să fie plătiţi doar în urma unei declaraţii pe proprie răspundere și cu avizul unui medic veterinar. La acest moment, “hiba de sistem” a fost remediată, iar înființarea fermelor de animale și mișcările de efective trebuie făcute obligatoriu în prezența medicului veterian concesionar.

“În cazul celor 9 ferme de la Giurgeni, lucrurile s-au derulat astfel: cei 9 proprietari de ferme au prezentat medicului veterinar concesionar, respectiv Ștefaniei Ionescu, pașapoarte pentru bovine emise de DSVSA Botoșani”, relatează independentonline.ro.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Ialomița a blocat plata subvențiilor pentru anul în curs, după ce a plătit circa 1 milion de lei anual pentru aceste vaci fictive.

A.V.