9.2 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 14:19

Nouă lovitură pentru Carabulea: ASF blochează o divizie a Grupului Carpatica

spot_img

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, vineri, să suspende autorizația de funcționare pentru SSIF Carpatica Invest, pentru o perioadă de 90 de zile

Carpatica și-a numit doi membri noi în consiliul de conducere

ASF cere societății de investiții financiare a Grupului Carpatica să-și remedieeze, în două luni, situația financiară și să atragă noi resurse de capital. SSIF Carpatica Invest a încheiat anul 2012 pe locul 6 pe piața RASDAQ (cotă de piață 3,96%) și pe poziția a 11-a din 61 de intermediari pe BVB+ Rasdaq + ATS (cotă de piață 2,37%).

”ASF a decis suspendarea, pentru o perioadă de 90 de zile, a autorizaţiei de funcţionare a SSIF Carpatica Invest SA acordată prin Decizia C.N.V.M. nr. 1826/16.06.2003, în vederea remedierii situaţiei financiare şi atragerii de noi resurse de capital. Pe perioada suspendării autorizaţiei de funcţionare, SSIF Carpatica Invest SA poate efectua operaţiuni de depunere/retragere de numerar în/din conturile clienţilor şi operaţiuni de transfer a valorilor mobiliare către Secţiunea I a Depozitarului Central sau către alte conturi indicate de clienţi”, se arată într-un comunicat al Autorității.

Societatea de Servicii de Investiții Financiare Carpatica Invest SA Sibiu, inițial cunoscută sub numele de Societatea de Valori Mobiliare Sibinvest SA Sibiu, a fost fondată în ianuarie 1996. În anul 2002, pachetul majoritar al Sibinvest a fost achiziționat de Banca Comercială Carpatica Sibiu, societatea schimbându-și denumirea în Carpatica Invest.

Astfel, Carpatica Invest devine membră a Grupului Financiar Carpatica, din care fac parte Banca Comercială Carpatica și SAI Carpatica Asset Management.

Grupul Carpatica este controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea, care, alături deMarian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, a fost arestat preventiv pentru fapte de corupţie, la finele lunii ianuarie. Cei doi au fost acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurări.

C.C.