19 C
București
marți, 26 septembrie 2023 - 4:41
No menu items!

Nouă criză politică în Republica Moldova. Partidul condus de Vlad Filat se retragere din coaliţia AIE

spot_img
Nouă criză politică în Republica Moldova. Partidul condus de Vlad Filat se retrage din coaliţia AIE
foto: anagorea.com

Premierul Vlad Filat a anunţat retragerea partidului pe care îl conduce din Alianţa pentru Integrare Europeană, aflată guvernare, pe fondul lipsei de cooperare a celorlalte două partide din coaliţie.

Decizia premierului Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, ar putea atrage după sine o nouă perioadă de instabilitate în Republica Moldova, în condiţiile în care Chişinăul speră să semneze în cursul anului 2013 un nou tratat de asociere cu Uniunea Europeană. Pentru a atinge acest obiectiv, Moldova trebuie să evite o criză politică şi alegeri anticipate.

Alianţa, din care mai fac parte Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, şi Partidul Democrat, al lui Marian Lupu, a fost formată în noiembrie 2010, din cauza unui blocaj politic care a durat mai bine de un an.

“Eu nu voi mai tolera folosirea instituţiilor statului în alte scopuri decât ale cetăţenilor, nu voi mai tolera derapaje antidemocratice şi nu voi mai tolera ca cineva să ţină ostatici cetăţenii unei întregi ţări, ai Republicii Moldova”, a precizat Filat.

Acesta acuză partenerii de coaliţie că, în ciuda declaraţiilor proeuropene, prin acţiunile lor nu au sprijinit guvernul, ci mai mult decât atât, i-au pus piedici. Filat îl acuză pe politicianul Vladimir Plahotniuc, membru al Partidului Democrat, că foloseşte instituţiile statului în interes propriu.

C.I.