3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 2:49
No menu items!

Norvegianul Jens Stoltenberg ar urma să fie nominalizat pentru postul de secretar general NATO

spot_img

Jens Stoltenberg

Fostul premier norvegian, Jens Stoltenberg, ar urma, în lipsa unor evenimente neprevăzute, să devină viitorul secretar general al NATO, a informat cotidianul norvegian Aftenposten în ediția sa de duminică, notează AFP.

Șeful unui guvern de centru-stânga până în octombrie, Jens Stoltenberg, în vârstă de 55 de ani, va fi numit oficial la conducerea Alianței Nord-Atlantice într-o reuniune a miniștrilor de externe, prevăzută să se desfășoare la Bruxelles pe 1 și 2 aprilie, potrivit sursei menționate.

„Procesul încă nu s-a încheiat oficial, iar evenimente neprevăzute îl pot bloca teoretic pe candidatul norvegian”, scrie cotidianul.

„Persoane apropiate procesului nu văd însă ce l-ar putea împiedica pe Jens Stoltenberg să devină cel de-al 13 secretar general al NATO”, adaugă Aftenposten.

Jens Stoltenberg îl va înlocui în funcție pe un alt scandinav, fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen.

Economist de formație, norvegianul a impresionat opinia publică lansând un apel la „mai multă democrație” și „mai multă toleranță” în fața extremismului de care a dat dovadă criminalul Anders Behring Breivik care a ucis 77 de persoane pe 22 iulie 2011.

În cei zece ani cât s-a aflat la conducerea guvernului de la Oslo, el a stabilit legături strânse cu Rusia vecină, fapt care, conform presei din țara sa, joacă în favoarea lui în criza actuală din Ucraina dintre NATO și Moscova.

Lider în continuare al Partidului Muncitoresc, principala formațiune politică din Norvegia, deși în opoziție în prezent, Jens Stoltenberg este, unul dintre cei doi emisari speciali ai secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, privind schimbările climatice.

C.A.