3 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 10:49
No menu items!

Norica Nicolai: Alegerile trebuie amânate dacă bilanțul COVID crește

spot_img

Campania electorală pentru alegerile locale nu va putea avea loc, dacă bilanțul Covid-19 rămâne ridicat, a declarat la RFI președinta Consiliului Național ALDE, Norica Nicolai. Ea crede că discuția despre amânarea scrutinului programat pentru 27 septembrie nu este prematură, așa cum a afirmat premierul Ludovic Orban.

”Dacă cifrele ne spun că nivelul de îmbolnăvire a populației este unul ridicat, nu putem vorbi de o campanie electorală, pentru că inevitabil, nu putem vorbi de distanțare socială, care este foarte importantă în prevenirea îmbolnăvirii în masă, nu putem vorbi de dialog între cei care candidează și cetățeni, deci ziua votului va fi una foarte dificilă”.

Președinta Consiliului Național ALDE spune că din punct de vedere juridic, amânarea alegerilor ”se poate face, Codul Administrativ permite Parlamentului să prelungească mandatele aleșilor locali (…). Oamenii pot discuta”.

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat joi, la Constanţa, că este prematur să se discute despre o eventuală amânare a datei alegerilor locale, chiar dacă în ultimele 48 de ore s-au confirmat peste o mie de cazuri de COVID-19 zilnic, la nivel naţional.

Declarația șefului guvernului a venit după ce în ziua precedentă preşedintele Pro România, Victor Ponta, a spus că se impune amânarea alegerilor locale, întrucât riscul ca persoanele implicate în organizarea acestora să se infecteze cu noul coronavirus este foarte mare.